Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ordu ilinin eski adi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Ordu ilinin eski adı nedir?​

Ordu ili MÖ 400 yılından önce şehir merkezinin 5 kilometre dışında olan halk arasında Bozukkale olarak bilinen bölgede ‘Kotyora’ adıyla kurulmuştur. Kotyora, “Kut Yöresi” anlamına gelmektedir.

Ordu ilinin özellikleri nelerdir?​

Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu ili, doğa güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, koy ve kumsalları, hemen kıyı şeridinden başlayan dağları, yükseltilerindeki uçsuz bucaksız ve birbirinden güzel yaylaları ile tarihin yanı sıra kültür ve doğa turizminde de geleceği parlak bir …

Ordu Mesudiye hangi Türk boyu?​

Ordu Mesudiye hangi Türk boyu?
Mengücekoğulları Beyliği komutasında Mesudiye’ye ilk yerleşen Türk boylarından birisi Uzunalioğulları boyudur. Şu anda Mesudiye’de soyadı Uzunyurt ve Uzun olan sülaleler, o zamanki Uzunalioğulları boyu içinde yer almışlardır.

Kotyora hangi dil?​

Dr. Necati Demir, ‘Kotyora’ isminin Rumca değil, Türkçe olduğunu belirterek, “Kutlarla ilgili yer isimlerinin yoğunlaştığı bölgeye dikkat edilirse Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi ile komşu yörelerde yoğun olarak Kut Türklerinin yerleştiği kendiliğinden ortaya çıkmaktadır” dedi.

Ordu’yu kim fethetti?​

Şimdiye kadar çıkan Ordu İI Yıllıkları’nda, diğer bir çok ansiklopedi ve popüler yayınlarda, Ordu yöresinin Fâtih Sultan Mehmed tarafından 1461 yılında Trabzon ile birlikte fethedildiği yazılıdır.

Ordu laz mı?​

Ordu laz mı?
Bugün 5 katı artmış olsa Türkiye’deki toplam Lazların nüfusu 250 bin civarında kişi olur. Kısacası bugün Ordu, Giresun Türk, Trabzon Türk ve Müslüman Rum, Rize Müslüman Laz, Türk ve Hemşinli, Artvin Türk, Laz ve Gürcü etnik dağılımda illerimizdir.
Karadeniz kökeni nereden gelir?​
Karadenize gelen ilk Türkler, Malazgirt savaşından sonra Karadeniz’i de ele geçiren Türk Askerleridir. Yıllar sonra bu bölgeye yerleşen Türkler, Gürcü Krallarıyla resmi bir ittifak yapıp Anadolu Türklerine karşı savaşmak üzere sınır boylarına yerleştirilen Kuman-Kıpçak Türkleridir.
Ordunun yemek olarak neyi meşhur?​
Fındık çorbası, akkuş fasulyesi, melocan kavurması, galdirik kavurması, içli tava, yağlı pide, mısır unu yağlaşı, yalıköy köftesi, kabak muhallebisi, mantar kavurması, fındık tirmidi, patates muhlaması, patates kayganası, bileki ekmeği, Ordu tostu, Ordu simidi ve daha birçok lezzet, şehir ziyareti sırasında denenmeye …

Ordu Gölköy hangi Türk boyundan gelmektedir?​

Ordu Gölköy hangi Türk boyundan gelmektedir?
GENEL BİLGİ İlk önceleri (Sınman) köyünde kurulan Gölköy, 17. Yüzyıl ortalarında bugünkü yerini almıştır. İlçeyi şimdiki yerine ilk defa kuran Şıhmanoğlu soyundan Hacı Ali Ağa’dır.
 
Ordu ilinin eski adı "Kotyora" olarak bilinmektedir. MÖ 400 yılından önce şehir merkezinin 5 kilometre dışında olan halk arasında Bozukkale olarak bilinen bölgede kurulan Ordu'nun eski adı Kotyora'dır.

Ordu ilinin özellikleri arasında Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı olması, doğa güzellikleri, bitki örtüsü, kıyıları, yaylaları, dağları ve tarihi zenginlikleri önemlidir. Aynı zamanda kültür ve doğa turizminde de önemli bir potansiyele sahip olan Ordu, mavi ile yeşilin buluştuğu güzel bir şehirdir.

Ordu Mesudiye ilçesine ilk yerleşen Türk boyu Uzunalioğulları boyudur. Şu anda Mesudiye'de yaşayan Uzunyurt ve Uzun soyadına sahip aileler, o zamanlarda Uzunalioğulları boyuna mensuptular.

Kotyora isminin Türkçe olduğu belirtilmiştir. Kotyora, "Kut Yöresi" anlamına gelmektedir. Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi ile komşu bölgelerde Kut Türklerinin yerleştiği bölgede Kotyora gibi yer isimlerinin yoğunlaştığı ifade edilmektedir.

Ordu'nun fethedildiği tarihte genellikle Fâtih Sultan Mehmed'in 1461 yılında Trabzon ile birlikte fethettiği bilinmektedir.

Ordu'nun etnik yapısında Lazlara da rastlanmaktadır. Bugün Ordu'da Laz nüfusu diğer etnik gruplara göre daha azdır.

Gölköy ilçesi, Şıhmanoğlu soyundan Hacı Ali Ağa tarafından kurulmuştur. İlk önceleri Sınman köyünde kurulan Gölköy, 17. yüzyıl ortalarında bugünkü yerini almıştır.

Ordu mutfağı birçok lezzeti barındırmaktadır. Fındık çorbası, akkuş fasulyesi, galdirik kavurması, içli tava, yağlı pide, kabak muhallebisi, mantar kavurması gibi yöresel lezzetler Ordu'nun meşhur yemekleri arasındadır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri