Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Nisasta Sindirilirken seluloz neden Sindirilmez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Nişasta Sindirilirken selüloz neden Sindirilmez?​

İnsanlar olarak nişastayı sindirebiliyoruz ancak selülozu sindiremiyoruz. Bu farktan ötürü, nişastadaki glikoz molekülleri arası bağlar göreceli olarak oldukça zayıfken, selüloz, kimi durumda kitin ile kıyaslanacak kadar güçlü bağlara sahiptir.

Nişasta insanlar tarafından sindirilebilir mi?​

Nişasta suda çözünmez. Sindirilmesi hidroliz yoluyla olur, bu reaksiyonu katalizleyen amilaz enzimleri glikozlar arasındaki bağları keserler. Hayvan ve insanlar amilaz enzimlerine sahip olduklarından nişastayı sindirebilirler. Maltoz ayrıca maltaz enzimi tarafından da sindirilebilir.

Selüloz mukusu artırır mı?​

Selüloz mukusu artırır mı?
III. Selüloz lifleri bağırsakta mukus salgısını artırır.

Nişasta ve selüloz gibi moleküller aynıdır.?​

Yapıtaşı tamamen aynı ve glikoz olan iki farklı dev molekül (nişasta ve selüloz), aynı enzimlerle sindirilemezler. Daha doğrusu aynı enzimlerle kimyasal tepkimeye giremezler, çünkü bu moleküllerin diziliş biçimi, enzimlerin onları parçalayacak diğer kimyasallarla tepkimeye girmesini sağlayıp, parçalayabilmesi için uygun değildir.

Selülozu sindirebilen hayvanlar nelerdir?​

Selülozu sindirebilen hayvanlar geviş getiren otçullardır. Daha doğrusu ise selülozu sindirenler geviş getiren hayvanların bağırsaklarındaki tek hücreli canlılardır.Bu canlılar selülaz enzimi salgılar ve selülozu sindirir böylece hem kendileri hemde içinde yaşadıkları canlılar için fayda sağlamış olurlar.

Nişasta hayvanlar tarafından sindirilebilir?​

Nişasta hayvanlar tarafından sindirilebilir?
Nişasta hayvanlar tarafından sindirilebilir.Selüloz ise geviş getiren hayvanlar sindirebilir (bağırsaklarında mutualist yaşayan bakteriler sayesinde) onun haricinde diğer hayvanlar sindiremez. Dostum kaçırdığın şey ”hücresinde” ifadesi.

Selüloz, bitkilerin hücre duvarlarında bulunan kimyasallardan biridir.?​

Selüloz, bildiğiniz gibi bitkilerin hücre duvarlarında bulunan, kitinden sonra en güçlü kimyasallardan biridir. Bitkilerin hemen her yerinde bulunur; ancak oransal olarak baktığımızda depo işlevi gören kökler hariç köklerde, gövdede ve yapraklarda en bol bulunur.
 
Selüloz ve nişasta, insanlar ve hayvanlar için sindirilemeyen karbonhidrat polimerleridir. Nişasta, bitkilerde depo şeklinde enerji depolamak amacıyla bulunur ve sindirim enzimleri tarafından parçalanarak glukoz açığa çıkar. Bu sayede nişasta, insanlar tarafından sindirilebilir ve enerji kaynağı olarak kullanılabilir.

Öte yandan, selüloz bitkilerin hücre duvarlarında bulunan temel yapı maddelerinden biridir. Genellikle bitkilerde yapısal destek görevi görür ve sindirim enzimleri tarafından parçalanamaz. Bu yüzden, insanlar ve çoğu hayvan selülozu sindiremezler. Ancak, geviş getiren hayvanlar gibi bazı organizmalar, bağırsaklarında bulunan özel bakteriler vasıtasıyla selülozu parçalayabilir ve enerji elde edebilirler.

Sonuç olarak, nişasta sindirilebilirken, selüloz sindirilemeyen bir karbonhidrat polimeridir ve sindirim sistemi için farklı roller oynar. Bu nedenle nişasta ve selüloz, sindirim süreçlerinde önemli farklılıklara sahiptirler.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri