Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

NASA, Artemis 1 Görevinin Başlangıç Tarihini Açıkladı

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan haberci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
H

haberci

Misafir
İnsanlık, 1969 yılında birinci, 1972 yılında da son defa Ay’a ayak bastıktan on yıllar sonra

doğal

uydumuza tekrar dönüş için hazırlıklarını sürdürüyor.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, bu kapsamda hazırlamakta olduğu Artemis misyon programının birincisine imza atmaya çok yaklaştı. En sonunda astronotları Ay’a ulaştırmayı planlayan misyonların birincisi, önümüzdeki pazartesi günü başlıyor.

NASA, paylaştığı yeni duyurusunda

Artemis 1

görevinin 29 Ağustos Pazartesi günü başlayacağını açıkladı. Artemis programının birinci ayağı olacak olan misyon kapsamında NASA’nın bugüne kadarki en güçlü fırlatıcı roket sistemi

Space Launch System (SLS)

ve astronotların içinde bulunacağı

Orion uzay aracı

kullanılacak. Bu misyon, insansız olarak gerçekleşecek.

Artemis I misyonunun kapsamı:

Artemis Ay vazifelerinin birincisi olacak olan Artemis I’de Orion uzay aracı, bugüne kadar geliştirilen en güçlü roketlerden birisi olan SLS ile uzaya fırlatılacak. 4-6 haftayı kapsaması planlanan misyon müddetince Orion uzay aracı, Dünya’dan

450 bin kilometre

uzağa gidecek. Orion, hiçbir uzay istasyonuna yahut aracına kenetlenmeden kendi başına seyahat yapacak ve her şey yolunda giderse Dünya’ya inecek.

Artemis misyonları kapsamında birinci beşerli vazifenin ise 2025 yılından evvel gerçekleşememesi bekleniyor. Çünkü geçtiğimiz aylarda NASA, 2024 olarak belirlenen asıl maksat tarihi kâfi fon ayrılmaması nedeniyle 2025’e ertelemişti. Ajans, gelecekte

en az 10 Ay inişi hedefliyor.

Diğer misyonlar ne vakit gerçekleşecek?

Artemis programının ikinci vazifesi için

2024 yılı

hedeflenirken bu vazife, programın birinci beşerli misyonu olacak. Ama astronotlar Ay yüzeyine ulaşmayacak. İnsanlığın Ay’a yine ayak basacağı birinci Artemis vazifesi olacak olan Artemis 3’ünse

2025 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.

Peki, Artemis ne demek?

NASA, ‘Artemis’ ismini seçmekle eski misyonlara de büyük bir selam çaktı. Artemis, Yunan mitolojisinde

Apollo’nun ikiz kız kardeşi

ve Ay tanrıçası olarak geçiyor. Hatırlayacaksınız ki NASA’nın birinci Ay programı da Apollo ismini taşıyordu.


8658b474fcba48209b471cc3fd6ba1bec158cb3f.jpeg
 
Artemis 1 Görevinin Başlangıç Tarihi Açıklandı

NASA'nın yıllar sonra Ay'a tekrar insanlı bir misyon gönderme hazırlıkları devam ediyor. Artemis programının birinci ayağı olan Artemis 1 görevinin başlangıç tarihi olarak 29 Ağustos Pazartesi günü belirlendi. Bu önemli misyon, insanlığın Ay'a tekrar ulaşma hedefinin bir adımı olarak büyük önem taşıyor.

Artemis 1 görevinde, bugüne kadar geliştirilen en güçlü fırlatıcı roket sistemi olan Space Launch System (SLS) ve astronotların içinde bulunacağı Orion uzay aracı kullanılacak. Misyon, insansız olarak gerçekleştirilecek olup Orion uzay aracı, 450 bin kilometre uzaklığa giderek Dünya'ya tekrar dönecek.

Artemis programının ileri vazifeleri arasında, 2024 yılında gerçekleşmesi hedeflenen ikinci vazife ve ilk insanlı vazife olan Artemis 3 (2025) bulunuyor. Bu vazifeler ile astronotların Ay yüzeyine ulaşması planlanıyor. Öte yandan NASA, gelecekte en az 10 Ay inişi hedefliyor ve bu misyonlarla Ay'a dönüş sürecini güçlendirerek genişletmeyi amaçlıyor.

NASA'nın "Artemis" ismini seçmesi ise Yunan mitolojisinde Apollo'nun ikiz kız kardeşi ve Ay tanrıçası olan Artemis'e bir selam niteliği taşıyor. Bu isim seçimi, daha önceki Ay misyonlarına olan bağlılığı ve devamını simgeliyor. Ay'a insanlı seyahatlerde yeni bir dönemi işaret eden Artemis programı, uzay keşiflerinde önemli bir dönüm noktası olmayı hedefliyor.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri