Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Miras reddedildikten sonra reddeden kisi miras birakanin anne ya da babasina mirasci olabilir mi?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Credits
0

Miras reddedildikten sonra reddeden kişi miras bırakanın anne ya da babasına mirasçı olabilir mi?​

Mirası reddedilen kişi bir üst soyun ölümü tarihinde sağ bulunmamakta ise yasal mirasçı olamayacak bu sebeple miras hakkı ilk mirası reddeden kişilere kalacaktır. Bu şekilde örneğin babanın mirası reddedildikten sonra, babadan daha sonra vefat etmiş büyükanne ya da büyük babaya mirasçı olunabilecektir.

Miras hukukunda denkleştirme nedir?​

Mirasta denkleştirme, miras bırakanın sağlığında, mirasçısının ondan karşılıksız (ivasız) olarak aldığı malları ve kıymetleri aynen veya karşılığını geri vermesinden ve bunların mirasın taksimi sırasında hesaba katılmasından ibaret bir işlemdir.

Miras hangi durumlarda reddedilir?​

Miras hangi durumlarda reddedilir?
4721 Sayılı TMK’nın 605. maddesinin 1. fıkrasında “Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler.” hükmü ile mirasın kayıtsız, şartsız reddi (hakiki ret/gerçek ret), 2. fıkrasında “Ölümü halinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.” hükmü ile mirasın …

Mirasın reddinden geri dönülebilir mi?​

Mirasın reddinden geri dönülebilir mi?
Kural olarak miras reddedildikten sonra bundan dönmek mümkün değildir. Ancak Borçlar kanunu m. 23 vd. çerçevesinde yanılma, aldatma, korkutma sonucu mirasçının ret beyanında bulunması halinde yapılan ret işlemi için iptal talebinde bulunulabilir. Mirasçı ret beyanının iptalini dava yolu ile ileri sürecektir.

Mirasın hükmen reddi davası kime açılır?​

Mirasın hükmen reddine ilişkin yetkili mahkeme davalının dava tarihindeki yerleşim yeri mahkemesidir. Davalı, tereke alacaklısı olduğu için tereke alacaklısının dava açıldığı tarihteki ikametgâh adresi mahkemesi yetkili mahkeme olacaktır.

Mirasın hükmen reddi ne zaman açılır?​

Buna göre miras bırakanın ölümünden veya mirasçının mirasçı olduğunu öğrenmesinden itibaren üç aylık süre içinde mirasın reddi talebinde bulunması gerekir. Bu ret talebi Sulh Hakiminin taktir yetkisi olmadan tescil edilir. Miras üç ay içinde reddedilebilir.

Sağlararası kazandırma ne demek?​

Sağlararası kazandırma ne demek?
Miras Bırakanın Tenkise Tabi Tasarrufları II: Sağlararası Kazandırmalar (TMK.m.563-567) Tenkis davasının konusu; miras bırakanın saklı payı ihlal eden tasarruflarının bu ihlal (tecavüz/aşım) oranında indirilmesi ve indirilen kısmın saklı paylı mirasçıya iade edilmesidir[1].
 
Miras reddedildikten sonra reddeden kişi, miras bırakanın anne ya da babasına mirasçı olabilir mi sorusuna detaylı bir cevap vermek gerekirse, miras reddedildikten sonra miras bırakanın anne ya da babasına mirasçı olunması durumu genel olarak mümkün değildir.

Mirası reddeden kişi, bir üst soyun ölüm tarihinde sağ bulunmamaktaysa yasal mirasçı olamayacak ve miras hakkı ilk mirası reddeden kişilere kalacaktır. Yani örneğin, bir kişi babasından mirası reddettikten sonra daha sonra babası vefat ederse baba veya anne yerine mirasçı olamayacaktır.

Miras hukukunda denkleştirme ise miras bırakanın hayatta iken mirasçısının karşılıksız olarak aldığı malların ve kıymetlerin, mirasın taksimi sırasında hesaba katılması işlemidir. Yani mirasçı, miras bırakanın yaşarken verdiği hediyeler veya desteklerin miras payından düşürülmesini talep edebilir.

Mirasın reddedilmesi durumunda geri dönüş genel olarak mümkün değildir. Ancak yanılma, aldatma veya korkutma gibi durumlarda mirasçının ret beyanında bulunması iptal edilebilir. Böyle bir durumda miras reddinin iptali için dava açılabilir.

Mirasın hükmen reddi davası, davalının dava tarihindeki yerleşim yeri mahkemesine açılır. Davalı, genellikle tereke alacaklısı olduğu için tereke alacaklısının dava açıldığı tarihteki ikametgah adresi mahkemesi yetkili olacaktır.

Miras reddinin talep edilmesi için genellikle miras bırakanın ölümünden veya mirasçının mirasçı olduğunu öğrenmesinden itibaren üç aylık süre içinde başvuruda bulunulması gerekmektedir. Bu süre içinde reddedilmeyen miraslar, genelde hakim kararıyla da red edilebilir.

Sağlararası kazandırma ise miras bırakanın saklı payı ihlal eden tasarruflarının bu ihlal oranında indirilmesi ve indirilen kısmın saklı paylı mirasçıya iade edilmesini kapsayan bir konsepttir. Miras hukukunda önemli bir ilkedir ve mirasçıların haklarını korumaya yöneliktir.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri