Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Miras hukuku hangi hukuka girer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Miras hukuku hangi hukuka girer?​

Miras Hukuku: Bireyin ölümünden sonra mallarının, alacaklarının ve borçlarının durumunu düzenleyen medeni hukuk dalıdır.

Hukuk sistemi kaça ayrılır?​

Hukuk sistemi kaça ayrılır?
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.

Kamu hukuku bölümleri nelerdir?​

Kamu Hukuku Bölümü
- Anayasa Hukuku.
- Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku.
- Genel Kamu Hukuku.
- Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi.
- Hukuk Tarihi.
- İdare Hukuku.
- Mali Hukuk.
- Milletlerarası Hukuk.

Kamu hukuku ve özel hukuk dalları nelerdir?​

Kamu hukuku ve özel hukuk dalları nelerdir?
Kamu hukuku yönetilenler ve yönetenler(devlet) arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk koludur. Özel hukuk bireylerin ve bunların oluşturdukları toplulukların birbirleriyle olan ilişkilerini eşitlik ve irade serbestisi esaslarına göre düzenleyen kurallardan oluşan hukuk dalıdır.
Hısımlık hangi hukuka girer?​
“4721 sayılı Türk Medenî Kanununun ikinci kitabı olan Aile Hukukunun ikinci kısmını Hısımlık Hukuku oluşturmaktadır. Hısımlık Hukuku ise Soybağı Hukuku ve Aile Topluluğu Hukuku bölümlerinden oluşmaktadır.

Medeni hukuk neleri düzenler?​

Medeni hukuk neleri düzenler?
Medeni Hukuk, Özel Hukukun en kapsamlı alanlarından birisini oluşturmakta olup, kişilerin doğumundan ölümüne kadar şahıs ve malvarlığıyla ilgili bütün ilişkilerini, ayrıca kişilerin ölümünden sonraki bazı ilişkilerini de düzenleyen bir hukuk dalı olarak tanımlanmaktadır.

Türkiye hangi hukuk sistemi içerisinde yer alır?​

ÖZEL HUKUK. Dünyada başlıca dört hukuk sistemi vardır; Kıta Avrupası, Anglo-Sakson, İslam ve Sosyalist Hukuk Sistemleri. Türk hukuk sistemi yazılı biçimde derlenmiş olan Kıta Avrupası hukuk sistemine dahildir.

Mali hukukun alt dalları nelerdir?​

Mali hukukun alt dalları nelerdir?
Mali hukuk, kamu hukukunun bir alt dalıdır. Bu dal, vergi ve harcama hukuku olmak üzere ikiye ayrılır. Vergi hukuku da özel vergi hukuku ve genel vergi hukuku olarak alt ayrıma tabi tutulur.

Özel hukukun alt dalları nelerdir?​

Özel hukukta herkes kendi iddiasını ispatlamak zorundadır. Özel hukukta kimse re’sen icra yetkisine sahip değildir. Özel Hukukun Dalları Şunlardır: Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
 
Miras hukuku, bireyin ölümünden sonra malvarlığı, alacakları ve borçlarının durumunu düzenleyen bir medeni hukuk dalıdır. Miras hukuku, kişilerin ölümü sonrası malvarlıklarının nasıl paylaşılacağını, mirasçıların hak ve yükümlülüklerini ve mirasın devri ve tasfiyesi gibi konuları içerir.

Hukuk sistemi genel olarak çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar arasında; İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk, Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk, Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk, Kamu Hukuku ve Özel Hukuk gibi kategoriler bulunmaktadır.

Kamu hukuku, yönetilenler ile yönetenler (devlet) arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. Bu kapsamda, Anayasa Hukuku, Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku, İdare Hukuku, Mali Hukuk, Milletlerarası Hukuk gibi alt dalları bulunmaktadır.

Özel hukuk ise bireylerin ve bunların oluşturdukları toplulukların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen hukuk dalıdır. Özel hukuk, eşitlik ve irade serbestisi esaslarına dayalı olarak bireyler arasındaki ilişkileri düzenler. Özel hukukun alt dalları arasında Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku, İş Hukuku, İcra ve İflas Hukuku gibi alanlar bulunmaktadır.

Türkiye'nin hukuk sistemi, Kıta Avrupası hukuk sistemi içerisinde yer almaktadır. Türk hukuk sistemi, yazılı biçimde derlenmiş olan Kıta Avrupası hukuk geleneğine dahildir.

Hısımlık Hukuku ise Türk Medenî Kanunu'nun Aile Hukuku kısmının bir parçasıdır. Hısımlık Hukuku; Soybağı Hukuku ve Aile Topluluğu Hukuku bölümlerinden oluşmaktadır ve aile içindeki hısımlık ilişkilerini düzenler.

Mali hukuk, kamu hukukunun bir alt dalıdır ve vergi ve harcama hukuku olmak üzere iki ana alt bölüme ayrılır. Vergi hukuku, genel vergi hukuku ve özel vergi hukuku olarak daha detaylı alt dallara sahiptir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri