M
Modoratör
Misafir
Küçükler işçi olarak hangi yaşta ve hangi koşullar altında iş sözleşmesine taraf olabilir?
15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını tamamlamamış işçiye genç işçi denir. 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış işçiye ise çocuk işçi denir. İş Kanunu m.71/1’e göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmaları yasaktır.17 yaş çalışabilir mi?
İş Kanunu 15 yaşını doldurmuş gençlerin çalıştırılmasına belirli şartlarla izin vermekte. Çocuk ve genç işçilerin çalıştırılması sıkı şartlara bağlı ve sadece hafif işlerde çalışabilirler. İş Kanunu 18 yaşın altındaki çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmasına belirli şartlarla izin vermiştir.İş Kanunu’na göre maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde 18 yaşını doldurmamış erkek ve her yaştaki kadınların çalıştırılması ve sanayiye ait işlerde 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırılması yasaktır.
Çocuklar kaç yaşında işe başlayabilir?
Çocuklar kaç yaşında işe başlayabilir?İş Kanunu’nda 4857 sayılı İş Kanunu, 14 yaşını doldurmuş 15 yaşını tamamlamamış olanlara “çocuk işçi”; 15 yaşını tamamlamış olanlara ise “genç işçi” adını vererek 18 yaşın altındakileri çocuk ve genç işçi olmak üzere iki gruba ayırmıştır.
Iş sözleşmesini kimler yapabilir?
Iş sözleşmesini kimler yapabilir?İş sözleşmesini herkes yapabilir mi? İş sözleşmesi yapabilmek için tarafların fiil ehliyetine sahip olmaları gerekmektedir. Ayırt etme gücüne sahip olmayan kişi ile kurulan iş sözleşmesi geçersizdir. Ancak bu durumda dahi hükümsüzlük anından öncesi için karşılıklı borçlar ve alacaklar mevcut sayılır.
18 yaş altı sigortalı çalışabilir mı?
Sonuç olarak, çocuklarını bugün sigortalı yapmak isteyen anne babalar onlara erken emeklilik hakkı sağlayamayacaklar. Bununla birlikte, 18 yaşın altında veya üstünde olsun, çocuk veya genç yaşta sigortalı çalışmak maluliyet aylığı ve ölüm aylığı bakımından avantaj sağlar.18 Yaş Altı SSK girişi sayılır mı?
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, uzun vadeli sigorta olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm (MYÖ) sigortasına tabi çalışmak, sigorta başlangıcı olarak kabul ediliyor. 18 yaşından önce sigortalı çalışmaya başlayanların sigortalılık sürelerinin 18 yaşını doldurdukları …Ancak, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar arttırılabilir. Çocuk ve genç işçilerin günlük çalışma süreleri, yirmidört saatlik zaman diliminde, kesintisiz ondört saat dinlenme süresi dikkate alınarak uygulanır.
15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiye ne denir?
15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiye ne denir?Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Çocuk ve Genç işçilerin tanımını açık olarak yapmaktadır. Buna göre; Genç işçi: 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi, Çocuk işçi: 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiyi ifade eder.