M
Modoratör
Misafir
Kistik fibrozis sonucu kaç olmalı?
Kistik Fibrozis Tanısı Terdeki klor değerinin 60’ın üzerinde çıkması, kişide kistik fibrozis hastalığı olduğu anlamına gelir. Ancak, kesin tanı konulabilmesi için testin en az 2 kez yapılması ve her seferinde bu değerin 60’ın üzerinde çıkması gerekir.Kistik fibrozis taramasında neye bakılır?
Mümkünse pozitif ter klorür testi sonuçları kistik fibrozis geni mutasyon testiyle doğrulanmalıdır. Bazı kistik fibrozis olgularına yalnızca terde klorür testiyle tanı konmakla birlikte az sayıda nadir kistik fibrozis olgusunda terde klorür düzeyleri normal olabilmektedir.Scheie tipi MPS I tanısı için idrarda glkozaminoglikan düzeylerin ölçüldüğü idrar testinden yararlanılır. Daha sonra rutin olarak kan testi ya da deri biyopsisi yapılarak alfa-L-iduronidaz enzim aktivitesinin azaldığı ortaya konur. Fetusta doğum öncesi alfa-L-iduronidaz aktivitesi tayini de yapılabilmektedir.
Kistik fibrozis hastalığı nasıl olur?
Kistik fibrozis hastalığı nasıl olur?Kistik fibrozis, genetik bir hastalıktır. Yalnızca anneden veya yalnızca babadan gelmez. Bir elmanın iki yarısı gibidir; yani hem anneden, hem de babadan alınan genlerin birleşmesi sonucunda hastalık oluşur. Kistik fibrozise sahip hastalarda, vücutta bulunan tüm salgı bezlerinin rengi koyudur.
Kistik fibrozis tanısı nasıl konur?
Kistik fibrozis tanısı nasıl konur?Ter testi basit, ağrısız ve kistik fibrozis tanısı için altın standart bir testtir. Çocuğun koluna küçük saat gibi bir cihaz takılır. Bu cihaz aracılığıyla ter toplanır ve terin içindeki tuz miktarı ölçülür. Buna göre tuz miktarı normal değerler üzerindeyse kistik fibrozis tanısı konur.
Kistik fibrozis geni nedir?
Kistik fibrozis (KF) dünyada beyaz ırkın en sık görülen genetik hastalığıdır. KF geni 7. kromozomda bulunmaktadır. Bu gende hastalığa yol açan en sık gen değişikliği (mutasyon) Delta F508’dir. Bu mutasyona batı ülkelerinde %70-80 sıklıkla rastlanılırken ülkemizde %20-30 oranında rastlanmaktadır.Kistik fibrozis neden olur?
Bu hastalıkların en önemli belirtileri boy kısalığı, eklem sertliği, iskelet anormallikleri, gözlerde katarakt oluşması, karaciğer ve/veya dalak büyümesi, yüz hatlarının kabalaşması, dudakların kalınlaşması, dilin büyümesidir.Lizozom hastalıkları nelerdir?
Lizozom hastalıkları nelerdir?Lizozomal enzimleri kodlayan genlerdeki bir mutasyon nedeniyle enzim proteinleri veya ilişkili kofaktörlerinde oluşan bir bozukluğa bağlı lizozomal enzim eksikliklerine bağlı ortaya çıkan bir grup hastalık Lizozomal Depo Hastalıkları olarak adlandırılır.