Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kısaca Medrese nedir ne demektir medrese neye denir

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
Medrese nedir kısaca

Eğitim ve öğretim ev dışında farklı müesseselerde gerçekleştirilmektedir. eğitim ve öğretim sistemleri öğretmen ve öğrenci ilişkisinin en iyi şekilde kurulduğu yerlerde verilmektedir. Geçmişte ve özellikle Türk – İslam dünyasında medreseler eğitim ve öğretim yuvası olmuştur.

Medreseler, Türk – İslam tarihinde İslami ilimlerin ve müspet ilimlerin bir arada okutulduğu okullar olarak eğitim ve öğretim yuvalarıdır. Medreseler, laiklik kararıyla kaldırılmıştır. Eğitim ve öğretimin birleştirilmesi ve karma eğitimin getirilmesiyle medreseler kaldırılmıştır. Günümüzde medrese olarak kurulan kurumlar bulunmaktadır. Fakat bunlar sadece İslami ilimler dersleri vermektedir. Medreseler İslam ve fen olarak iki ayrı alanda ve birleşik kaplar prensibi gibi ortak dersler verilen bir yerdir.

Medrese kelimesi Arapça kökenli olup "ders verilen yer" anlamına gelmektedir. Türk-İslam dünyasında önemli bir eğitim kurumu olan medreseler, geleneksel İslami eğitimin verildiği okullardır. Genellikle cami veya mescidin yanında bulunan medreselerde öğrencilere dini eğitim yanı sıra fen ve sosyal bilimler de öğretilirdi.

Medreseler, genellikle dini eğitim odaklı olmakla birlikte tarih boyunca çeşitli ilim dallarını kapsayan geniş bir müfredat sunmuştur. Mantık, felsefe, kelam, tefsir, hadis, fıkıh gibi İslami ilimlerin yanı sıra matematik, tıp, astronomi gibi müspet ilimler de medreselerde öğretilirdi.

Günümüzde ise laiklik ilkesi doğrultusunda devlet okulları modern eğitim sistemine geçiş yapmış ve medreseler kapatılmıştır. Ancak bazı ülkelerde özel olarak dini eğitim veren kurumlar hala "medrese" adıyla faaliyet göstermektedir. Bu modern medreseler genellikle sadece dini ilimler üzerine odaklanmaktadır.

Medrese geleneği, İslam dünyasında bilgi ve öğrenimin yayılmasında önemli bir role sahip olmuş ve pek çok alim yetiştirmiştir. Bugün bile birçok alanda etkinliğini sürdüren medrese geleneği, İslami ilimlerin korunup yaşatılmasına katkı sağlamaktadır.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri