S
SoruCevap
Pirinç, dünyadaki insanlar tarafından tüketilen çok yönlü bir tahıldırBirçok kişiye, özellikle Asyada yaşayanlara temel gıda maddesi olarak hizmet ederPirinç çeşitli renk, şekil ve ebatlarda gelir, ancak en popüler beyaz ve kahverengi pirinçtirBeyaz pirinç en çok tüketilen türdür, ancak kahverengi pirinç daha sağlıklı bir seçenek olarak yaygın olarak kabul edilmektedir Bu makale, her iki çeşidin avantaj ve dezavantajları hakkın da bilgiler vermektedir
Konu Resmi
Esmer pirincin beyaz pirinçten daha besleyici olduğunu duymuş olabilirsiniz , ancak ikisi arasında büyük fark olup olmadığını merak ediyorsunuzdurBu iki pirinç türü arasındaki fark ince görünse de, kahverengi pirinç genellikle daha sağlıklı bir seçenektirEsmer pirinç genellikle porsiyon başına beyaz pirinç den biraz daha az kalori içerirKahverengi pirinç ve beyaz pirinç yüksek karbonhidratlı gıdalardır, ancak kahverengi pirinç beyaz pirinçten daha fazla lif içerir
Pirinç kabuğunu, kepeği ve tohumu çıkarmak için bir öğütme işlemin den geçer Bu işlem, beyaz pirincin raf ömrünü arttırırken, lif, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere bazı özelliklerini ortadan kaldırırBunu önlemek için, beyaz pirinç yapay besinlerle zenginleştirilmiştir Hem beyaz hem de kahverengi pirinç karbonhidratlarda yüksektir Kahverengi pirinç tam bir tahıldır
Temel besinsel farklılıklar
İşte beyaz ve kahverengi pirinç arasındaki birkaç temel fark Tam besin öğeleri pirinç üreticisine bağlı olarak değişir, bu nedenle satın aldığınız herhangi bir pirinci gıda etiketini okuduğunuzdan emin olun
Manganez
Manganez, enerji üretimi ve antioksidan fonksiyonu için gerekli olan bir mineraldir Kahverengi pirinç, bu besin maddesinin mükemmel bir kaynağıdır, beyaz pirinçte ise yoktur
Selenyum
Kahverengi pirinç, tiroit hormonu üretiminde, antioksidan korumada ve bağışıklık işlevinde rol oynayan iyi bir selenyum kaynağıdır Selenyum ayrıca hücreleri kanserden korumak için E vitamini ile çalışır
Magnezyum Beyaz pirincin aksine, kahverengi pirinç, genellikle iyi bir magnezyum kaynağıdır Ortalama pişmiş kahverengi pirinç, günlük önerilen magnezyum miktarının yaklaşık yüzde 11ini sağlayabilir
Magnezyum birçok hayati fonksiyon için gereklidir:
kan pıhtılaşması
kas kasılması Hücresel üretim
Kemik gelişimi
Bu önemli besin maddesinin önerilen günlük alım miktarı cinsiyete ve yaşa göre belirlenir Hamile veya emziren kadınlar genellikle daha yüksek bir günlük alım miktarına ihtiyaç duyarlar
Folat
Zenginleştirilmiş beyaz pirinç folatın iyi bir kaynağıdırFolat vücudun DNA ve diğer genetik materyalleri oluşturmasına yardımcı olur Ayrıca hücre bölünmesini de destekler Folat herkes için gerekli besin kaynağı olmasına rağmen, özellikle hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kadınlar için hayati önem taşımaktadır
Sonuç olarak : Kahverengi pirinç, kepek ve mayayı içeren bir bütün tahıldır Bunlar lif ve çeşitli vitaminler ve mineraller sağlar Beyaz pirinç, bu besleyici parçaları çıkarıp rafine edilmiş bir tahıldırKahverengi pirinç, besin içeriği açısından beyaz pirinç üzerinde büyük bir avantaja sahiptirKahverengi pirincin lif ve antioksidanlarının yanı sıra çok daha önemli vitaminler ve mineraller vardırBeyaz pirinç, çoğunlukla az miktarda gerekli besin maddesi içeren,kalorilerin ve karbonhidratların kaynağıdırKahverengi pirinç yemek, kan şekeri düzeylerini düşürebilir ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir Beyaz pirinç ise, aslında tip 2 diyabet riskini artırabilir
Kahverengi pirinç , kalp rahatsızlığına karşı korunmaya yardımcı olan bitki bileşiklerini içerirAraştırmalar, kahverengi pirinç tüketmenin kalp hastalığına yönelik çeşitli risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedirKahverengi pirinç ve diğer bütün tahılların tüketilmesi kan antioksidan düzeylerini artırmaya ve kalp rahatsızlığı ve obezite riskini azaltmaya yardımcı olabilirKahverengi pirinç, beslenme kalitesi ve sağlık yararları açısından en iyi seçimdir
Konu Resmi
Esmer pirincin beyaz pirinçten daha besleyici olduğunu duymuş olabilirsiniz , ancak ikisi arasında büyük fark olup olmadığını merak ediyorsunuzdurBu iki pirinç türü arasındaki fark ince görünse de, kahverengi pirinç genellikle daha sağlıklı bir seçenektirEsmer pirinç genellikle porsiyon başına beyaz pirinç den biraz daha az kalori içerirKahverengi pirinç ve beyaz pirinç yüksek karbonhidratlı gıdalardır, ancak kahverengi pirinç beyaz pirinçten daha fazla lif içerir
Pirinç kabuğunu, kepeği ve tohumu çıkarmak için bir öğütme işlemin den geçer Bu işlem, beyaz pirincin raf ömrünü arttırırken, lif, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere bazı özelliklerini ortadan kaldırırBunu önlemek için, beyaz pirinç yapay besinlerle zenginleştirilmiştir Hem beyaz hem de kahverengi pirinç karbonhidratlarda yüksektir Kahverengi pirinç tam bir tahıldır
Temel besinsel farklılıklar
İşte beyaz ve kahverengi pirinç arasındaki birkaç temel fark Tam besin öğeleri pirinç üreticisine bağlı olarak değişir, bu nedenle satın aldığınız herhangi bir pirinci gıda etiketini okuduğunuzdan emin olun
Manganez
Manganez, enerji üretimi ve antioksidan fonksiyonu için gerekli olan bir mineraldir Kahverengi pirinç, bu besin maddesinin mükemmel bir kaynağıdır, beyaz pirinçte ise yoktur
Selenyum
Kahverengi pirinç, tiroit hormonu üretiminde, antioksidan korumada ve bağışıklık işlevinde rol oynayan iyi bir selenyum kaynağıdır Selenyum ayrıca hücreleri kanserden korumak için E vitamini ile çalışır
Magnezyum Beyaz pirincin aksine, kahverengi pirinç, genellikle iyi bir magnezyum kaynağıdır Ortalama pişmiş kahverengi pirinç, günlük önerilen magnezyum miktarının yaklaşık yüzde 11ini sağlayabilir
Magnezyum birçok hayati fonksiyon için gereklidir:
kan pıhtılaşması
kas kasılması Hücresel üretim
Kemik gelişimi
Bu önemli besin maddesinin önerilen günlük alım miktarı cinsiyete ve yaşa göre belirlenir Hamile veya emziren kadınlar genellikle daha yüksek bir günlük alım miktarına ihtiyaç duyarlar
Folat
Zenginleştirilmiş beyaz pirinç folatın iyi bir kaynağıdırFolat vücudun DNA ve diğer genetik materyalleri oluşturmasına yardımcı olur Ayrıca hücre bölünmesini de destekler Folat herkes için gerekli besin kaynağı olmasına rağmen, özellikle hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kadınlar için hayati önem taşımaktadır
Sonuç olarak : Kahverengi pirinç, kepek ve mayayı içeren bir bütün tahıldır Bunlar lif ve çeşitli vitaminler ve mineraller sağlar Beyaz pirinç, bu besleyici parçaları çıkarıp rafine edilmiş bir tahıldırKahverengi pirinç, besin içeriği açısından beyaz pirinç üzerinde büyük bir avantaja sahiptirKahverengi pirincin lif ve antioksidanlarının yanı sıra çok daha önemli vitaminler ve mineraller vardırBeyaz pirinç, çoğunlukla az miktarda gerekli besin maddesi içeren,kalorilerin ve karbonhidratların kaynağıdırKahverengi pirinç yemek, kan şekeri düzeylerini düşürebilir ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir Beyaz pirinç ise, aslında tip 2 diyabet riskini artırabilir
Kahverengi pirinç , kalp rahatsızlığına karşı korunmaya yardımcı olan bitki bileşiklerini içerirAraştırmalar, kahverengi pirinç tüketmenin kalp hastalığına yönelik çeşitli risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedirKahverengi pirinç ve diğer bütün tahılların tüketilmesi kan antioksidan düzeylerini artırmaya ve kalp rahatsızlığı ve obezite riskini azaltmaya yardımcı olabilirKahverengi pirinç, beslenme kalitesi ve sağlık yararları açısından en iyi seçimdir