Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ispatlanan teoriler ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Ispatlanan teoriler ne olur?​

Görüldüğü üzere: “Bir hipotez ispatlanınca teori olur, teori daha da ispatlanıp genel kabul görünce kanun olur.” anlatımındaki türden bir hiyerarşi çok eskide kalmıştır, tamamen yanlıştır. Bilimde bir teorinin daha güçlü ya da daha zayıf bir teori olmaktan başka seçeneği yoktur. Hiçbir teori, kanun olmaz!

Teoriler kesin midir?​

Sonuç olarak kuramları tahminlerinin kesinliği kabul edilmemiş ya da yanlış olduğu ispatlanmamış olabilir. Bu durumda bu tahminlerin sonuçları “kuramsal” kelimesiyle açıklanabilir. Bu tahminler zaman içerisinde test edilebilir ve eğer yanlışlarsa kuram reddedilir.

Geçerliliği kabul edilmiş sistemli bilgiler bütünü nedir?​

Geçerliliği kabul edilmiş sistemli bilgiler bütünü nedir?
Bilim; “geçerliliği kabul edilmiş sistemli bilgiler bütünü” şeklide tanımlanabilir. Bilimsel yöntem; “kanıtlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol” şeklinde tanımlanabilir.

Teoriler neye dönüşür?​

Teoriler neye dönüşür?
Bir hipotez doğrulanır ve yeni bulgularla desteklenirse teori haline gelir. Teorilerin, yeterli delillerle desteklendiğinde kanunlara dönüşeceği gibi yaygın bir yanılgı vardır ancak teoriler ve kanunlar farklı bilimsel bilgi türleridir. Teoriler hiçbir zaman kanuna dönüşmez.”

Teoriler doğrulandığında neye dönüşür?​

Teoriler/kuramlar ile alakalı en önemli ayrıntı şudur: “teoriler hiçbir suretle yasalara dönüşmez. “ Okullarda öğretilen “teoriler kanıtlandığında yasalara dönüşür” ifadesi tamamen yanlıştır. Bu iki kavram arasında hiyerarşik bir ilişki yoktur. Bu hipotezler bizi teorilere ulaştırır.

Düzenli ve sistematik bilgiler bütünü nedir?​

Terimsel kökeninden hareketle, en geniş anlamda Bilimi “bir bilgiler kümesi” olarak tanımlamak olanaklıdır. Ancak, bu bilgiler, olgusal ve mantıksal olarak birbirine ilişkin bir bütündür. Eş deyişle sistematik ve örgün bir bilgiler bütünüdür. Bilim, yöntemle elde edilen ve pratikte doğrulanan bilgiler bütünüdür.

Bir olguyu açıklamaya kestirmeye veya kontrol etmeye yarayan ilişkiler bütünü nedir?​

Bir olguyu açıklamaya kestirmeye veya kontrol etmeye yarayan ilişkiler bütünü nedir?
Kuram, bir olguyu açıklamaya, kestirmeye ve/veya kontrol etmeye yarayan ilişkiler ilkeler bütünüdür. Örneğin, öğrenme olgusunu açıklayan kuramlar arasında bilişsel öğrenme kuramını ve davranışsal öğrenme kuramını sayabiliriz.
 
Evrim teorisi, kütle çekimi teorisi, hücre teorisi gibi bilimsel teoriler, bir hipotezin doğrulanması ve yeni bulgularla desteklenmesi durumunda ortaya çıkar. Teoriler, genel kabul gördüklerinde güçlü bilimsel açıklamalar haline gelirler. Ancak, teorilerin kanunlara dönüşeceği gibi bir hiyerarşik ilişki doğru değildir. Teoriler ve kanunlar farklı bilimsel bilgi türleridir.

Geçerliliği kabul edilmiş sistemli bilgiler bütünü ise bilim olarak tanımlanabilir. Bilimsel yöntem, kanıtlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol şeklinde tanımlanabilir. Bu sistemli bilgi bütünü, test edilip yanlışlanabilir ve üzerinde çalışılarak geliştirilebilir.

Bir olguyu açıklamaya, kestirmeye ve kontrol etmeye yarayan ilişkiler bütünü olan kuram ise bilimsel araştırmalarda önemli bir rol oynar. Örneğin, bilişsel öğrenme kuramı ve davranışsal öğrenme kuramı gibi kuramlar, belirli olguları açıklamak ve öngörülerde bulunmak için kullanılır. Kuramlar da sürekli olarak test edilir ve geliştirilir.

Sonuç olarak, bilim doğrulama ve sistematik bir şekilde bilgi üreten bir süreçtir. Teoriler, kuramlar ve bilimsel bilgi bütünü arasında dinamik bir ilişki vardır ve bilimin temel amacı, doğayı ve evreni anlamaya yönelik sürekli olarak güncellenen bilimsel bilgiler üretmektir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri