İslam’da tövbe, günah işleyen bir kişinin Allah’a yönelerek pişmanlık duyup, günahlarını affettirmesini istemesidir. Tövbenin çeşitli türleri vardır, bunlar farklı durumlardaki kişilerin tövbe süreçlerini ifade eder. İslam’da temel olarak üç tür tövbe kabul edilir:
- Farz Tövbe:
- Bu tür tövbe, bir kişinin işlemiş olduğu büyük günahlar sonrası, Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla yapılması gereken tövbedir. Farz tövbe, farz ibadetlerin yerine getirilmesi gibi kesin bir yükümlülüktür. Bu tür günahlar, zina, hırsızlık, içki içmek, yalan söylemek gibi büyük günahları içerir. Farz tövbe, kişinin kalben pişman olup, suçunu kabul ederek bir daha aynı günahı işlememek üzere Allah’tan af dilemesidir.
- Nafile Tövbe:
- Nafile tövbe, kişi herhangi bir günah işlemiş olmasa da Allah’a yaklaşmak, sevap kazanmak ve manevi olarak arınmak için yapılan töbedir. Müslümanlar, nafile tövbe ile Allah’tan af dileyerek kendilerini daha fazla temizler ve Allah’a olan yakınlıklarını artırmayı amaçlar. Bu tür tövbe, kişiyi ruhsal anlamda rahatlatır ve kalp huzuru sağlar.
- Kaza Tövbesi:
- Kaza tövbesi, Allah’ın belirlediği ve yapılması gereken ibadetlerin (namaz, oruç gibi) vaktinde yerine getirilmemesi sebebiyle yapılan tövbedir. Kaza tövbesi, bir kişinin mazeretleri olmadan ibadetlerini yerine getirmediği durumlar için geçerlidir. Bu tür tövbe, ihmal edilen ibadetlerin telafi edilmesiyle yapılır. Ayrıca, kişinin bu ibadetleri daha sonra doğru bir şekilde yerine getirmesi gerektiği anlamına gelir.