Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ipek bocekleri olduruluyor mu?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Credits
0

Ipek böcekleri öldürülüyor mu?​

‘İPEK BÖCEKLERİ ARTIK ÖLMEYECEK’ Geleneksel yöntemde böceğin koza olmasının ardından pupa halindeki canlısıyla kaynatılarak hasat yapıldığını aktaran Babayiğit, “Böcek koza içinde güveye dönüşüyor. Güve olmasıyla birlikte kozayı yırtıyor. Kozanın yırtılması da ipeğin kalitesinin düşmesine neden oluyor.

Ipek böceği kelebek olur mu?​

Ipek böceği kelebek olur mu?
İpek böceği aslında kelebeğin tırtıl halidir. Dut yapraklarıyla beslenen ipek böceklerinin kanatları pulludur. Dişileri yaz aylarında 200-300 arası, hatta bazen 500 yumurta bırakırlar. Ancak bu kelebekler yumurtladıktan 3-4 gün sonra ölürler.

Ipek böceği ne kadar kazandırır?​

Ipek böceği ne kadar kazandırır?
İnegöl ilçesinde, damızlık ipek böcekçiliğinin yoğun olarak yapıldığı İhsaniye mahallesinde yaşayan aileler, kazancı yüksek olan bu iş sayesinde ortalama 40 günde 5 bin 500’er lira gelir elde edebiliyor.

Ipek böcekleri kaç saat uyur?​

Besleme yönünden önemli olan dönem larva (tırtıl) dönemidir. Bu devre uygun şartlarda 26- 27 gün sürer. İpekböcekleri bu devrede dört kez deri değiştirerek beslenir ve büyürler. Deri değiştirme safhası (uyku) yaşa göre 24 ila 48 saat kadar sürer.

İpek böceklerinde geniş çaplı ölümlere neden olan bir hastalık?​

İpek böceklerinde geniş çaplı ölümlere neden olan bir hastalık?
Bu hastalığa Pebrin ismi, 1860 yılında De Quatrefages tarafından, hasta ipekböceğinin üzerinde ortaya çıkan noktacıkların karabiber tanelerine benzemesinden dolayı verilmiş- tir (3). N. bombycis ilk olarak 1857 yılında Naegeli tarafından isimlendirilmiş ve mantar olarak sınıflandırılmıştır.

İpek neden olur?​

İpek neden olur?
İpek en çok dut ipekböceğinden elde edilir. Bu böceğin dişisi 200-500 yumurta bıraktıktan sonra ölür. Yumurtalardan çıkan minik tırtıllar dut yaprağıyla beslenir.

Ipek böceği nasıl kelebeğe dönüşür?​

İpek böceği (Bombyx mori). Kelebek yumurtalarını dut yaprakları üzerine bırakır, yumurtladıktan üç dört gün sonra ölür. Eğer kendi haline bıraklırsa iki üç hafta içinde kelebek haline gelerek ördüğü kozayı parçalar ve dışarı çıkar.

Ipek böceği koza yaptıktan sonra ne olur?​

Ipek böceği koza yaptıktan sonra ne olur?
Koza Aşaması Daha sonra, başını ileri geri sallayarak küçük bir miktar ipek çıkarır. Maksimum 48 saat sonunda ipek ipliği ile kozasını örmeyi tamamlar. İpek böceği kozanın içindeyken güve yolunda son kez tüy döker.

Ipek böcekçiliği para kazandırır mı?​

Ipek böcekçiliği para kazandırır mı?
Ticari anlamda ipek böceği yetiştiriciliği oldukça yüksek kar marjına sahip. İpek böceği yetiştiriciliği maliyeti ise bir kilo başına en fazla 50- 60 lira. Bir kilogram ipeğin satış fiyatı, yaklaşık 60 lira.

1 kutuda kaç ipek böceği var?​

Hesaplamamızı 1 kutu için 50 ağaç gerekeceği üzerinden yapacak olursak 1.660 adet ağaç ile yaklaşık (1.660/50) 33 kutu ipekböceği besleyebiliriz. 1 kutudan 40 kg’a kadar yaş koza elde edilebilinir.
 
İpek böcekleri öldürülüyor mu sorusunun cevabı oldukça karmaşıktır. Geleneksel ipek üretim yöntemlerinde, ipek böcekleri koza oluşturduktan sonra pupa halinde canlı olarak kaynatılarak ipek elde edilir. Bu süreçte ipek böcekleri ölür. Ancak günümüzde bazı ipek üreticileri, humane ipek üretimini tercih etmektedir. Humane ipek üretiminde ise ipek böcekleri koza oluşturduktan sonra pupa halindeyken öldürülmeden ipek elde edilir. Bu sayede ipek böceklerinin yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmış olur.

İpek böceği kelebek olur mu sorusuna gelince, evet, ipek böceği aslında kelebeğin tırtıl halidir. Dut yapraklarıyla beslenen ipek böcekleri, kanatları pullu olan kelebeklerdir. Dişiler yaz aylarında 200-300 arası (bazen 500'e kadar) yumurta bırakabilirler. Ancak bu kelebekler, yumurtladıktan 3-4 gün sonra ölürler.

İpek böceği yetiştiriciliği birçok kişiye gelir sağlayan bir uğraştır. Özellikle İnegöl ilçesinde damızlık ipek böcekçiliği yapıldığı İhsaniye mahallesinde yaşayan aileler, bu iş sayesinde ortalama 40 günde 5,500 TL gelir elde edebilmektedirler.

İpek böceklerinde geniş çaplı ölümlere neden olan bir hastalık ise "Pebrin" adı verilen bir hastalıktır. Bu hastalık, ipekböceklerinde karabiber tanelerine benzeyen noktaların oluşmasıyla kendini gösterir. Nedeni olan mantar "N. bombycis" olarak adlandırılmıştır.

Son olarak, ipek böcekçiliği para kazandırır mı sorusuna evet, ticari anlamda ipek böcekçiliği yüksek kar marjına sahiptir. İpek böceği yetiştiriciliği maliyeti bir kilo başına en fazla 50-60 TL iken, bir kilogram ipeğin satış fiyatı yaklaşık olarak 60 TL civarındadır. Bu da ipek böcekçiliğinin karlı bir uğraş olabileceğini göstermektedir.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri