Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İdrar Kaçırmanın Sebepleri ve Risk Faktörleri

Zeberus

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
340.048
Çözümler
6
Tepkime puanı
601
Puan
113
Credits
686
ÜRİNER İNKONTİNANSIN SEBEPLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ
İlerleyen Yaş: Menapoz ile birlikte östrojen azalır. Mesaneye (idrar torbasına) yerinden tutan dokular zayıflamaya başlar.
DOĞUM: İri bebek doğumu nedeniyle ortaya çıkan doğum yırtıklarının oluşumu ve artan doğum sayısı inkontinans riskini artırır.
OBEZİTE: Aşırı kilo, karın bölgesinde yağlanma karın içi basıncı artırmakta ve idrar kaçırmaya daha sık neden olabilmektedir.
KABIZLIK: Sürekli ıkınma destek dokularını zayıflatmaktadır
Sigara
KRONİK HASTALIKLAR: Astım, kronik bronşit, diyabet, kas hastalıkları,
Geçirilmiş jinekolojik hastalıklar
Sık sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
Bazı ilaçlar
İDRAR KAÇIRMA TİPLERİ:
1- STRES TİPİ İNKONTİNANS: Karın içi basıncı artması durumunda (gülerken, hapşırırken, yürürken, öksürürken ve egzersizle) ortaya çıkan istemsiz idrar kaçırmasıdır. En sık rastlanan tiptir( %50 -%70). En sık neden pelvik taban kaslarının zayıflığıdır.
2- URGE İNKONTİNANS (SIKIŞMA TİPİ): Detrusol instabilitesi olarak da bilinir. Mesane dolumu ya da diğer uyaranlarla mesanenin istemsiz kasılmasıdır. İkinci sıklıkta görülen tiptir (%30 ). Tuvalete gitme ihtiyacı hissettiğinde yetişemeden idrar kaçırma gerçekleşir. Esas neden mesane kaslarının aşırı aktif ve duyarlı olmasıdır.
3- MİKS TİP İNKONTİNANS: Stres ve sıkışma tipinin tipinin birlikte görüldüğü tiptir. %20 görülür.
4- TAŞMA TİPİ İNKONTİNANS: Overflow inkontinans olarakta bilinir. Mesanede kapasitenin üzerinde idrar biriktiğinde damla şeklinde idrar kaçırma görülmektedir. %5-10 görülür.
5- SFİNKTER YETERSİZLİĞİ: Çok nadir görülür.İdrar yolu yaralanmalarında izlenebilir.
TANI NASIL KONULMAKTADIR?
Detaylı bir anamnez ve fizik muayenesi inkontinans tipini ve tedavisini belirlemede oldukça önemli bilgi verir ayrıca idrar kültürü, post miksiyonel rezidü ölçümü, ürodinomik tetkikler ve trans vajinal ultrasonografi de tanıda başvurulan tetkik ve değerlendirmeler arasında yer almaktadır.


İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ

Konservatif Tedavi
-Kegel Egzersizleri:Stres tip inkontinansta pelvik taban kaslarını güçlendirmek için önerilir.
-Biofeedback Tedavi:Urge ve stres inkontinans tipte elektromyogram elektrodları ile pelvik taban kaslarının fizyolojik fonksiyonları kaydedilerek mesane eğitimi yapılır. Mesane kapasitesinin kontrollü biçimde arttırılması hedeflenir.
-Manyetik Uygulama: Manyetik dalgalarla pelvis taban kaslarına ve sinirlerine uyarı verilerek pelvis taban kaslarının güçlendirilmesi hedeflenir
Medikal Tedavi Sıklıkta stres ve sıkışma tipi inkonstinansta uygulanır. Bu amaçla daha çok sistemik veya lokal östrojen uygulaması ve bazı antikolinerjik ilaçlar kullanılmaktadır.
Cerrahi Tedavi Stres tipi inkontinans ve sfinkter yetmezliğine bağlı idrar kaçırmalarında cerrahi tedavi uygulanır. Yeni cerrahi tedavi prosedürleriyle başarı oranları %80-90'a kadar çıkabilmektedir. Abdominal (karından) Marchall Marchet-ti Kranz ve Burch prosedürü uygulanarak mesane boynu askıya alınabilir. Vajinal olarak Sistosel, İVS-Sling, TVT, TOT prosedürleri ile mesane, mesane boynu ve paraüretral alanlar askıya alınarak inkontinans engellenebilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri