Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hz.Hamza ve Hayatı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
Hz HAMZA)

Hz Peygamber'in amcasi, Sehidlerin efendisiKunyesi; Ebn Ya'la veya EbU Ammare; Lakabi; Esedullah (Allah'in Aslani)dir Babasi Abdulmuttalib, annesi Hale'dirHz Hamza, Peygamberimizin amcalarinin en kucugudur Dogumdan bir kac gun sonra, Peygamberimizi emziren EbU Lebeb'in cariyesi Suveybe daha onceleri Hz Hamza'yi da emzirmis oldugundan, Hamza Peygamberimizin sut kardesi idiHz Hamza, orta boylu, guclu kuvvetli, heybetli, onurlu bir sahabidir Hz Hamza (ra) iyi bir avci, keskin nisanci, Kureys'in en sereflilerindendir Mazlumlara yardim etmeyi seven cesur bir savasciydi Av donusu evine gitmeden Ka'be'yi tavaf edecek kadar kutsal kabul ettigi degerlere saygili, karsilastigi sahislara selam verip sohbet etmesini seven muruvvetli bir insandi Onun genclik donemine ait bilgilerimiz yok denecek kadar azdir (Ibnu'lEsir, Isdit'lGabe, II, 52)Peygamberimiz yakinlarina Islam'i teblig etmis olmasina ragmen, Hz Hamza henuz musluman olmamisti EbU Cehil'in Peygamberimize yaptigi bir hakaret sonucunda musluman olmustur Peygamberimiz bir gun Safa tepesinde iken EbU Cehil ve arkadaslari onun yanina gelirler EbU Cehil Peygamberimize hakaret eder Abdullah b Cuda'nin cariyesi bu olayi seyredin av donusu Kabe'ye ugramayi adet edinen Hz Hamza'ya anlatir Hz Hamza, eve gitmeden EbU Cehil'in yanina ugrayarak elindeki yayi EbU Cehil'in kafasina calar, basini yaralar ve hakaret eder Bir gun sonra da Allah RasUlunun yanina giderek (Bi'set'ten iki yol sonra) musluman olurHz Hamza'nin musluman olmasi Peygamberimizi cok sevindirmistir Onun Islam'a girmesiyle muslumanlar guclendi Musrikler rahatsiz oldularMekke musrikleri, hicretten sonra da rahat durmadilar Peygamberimizin ve muslumanlarin Medine'den cikarilmasi icin Abdullah b Ubeyy, Hazrec ve Evs kabilesi musrikleriyle iliski kurdular Muslumanlarin hac yollarini da kapadilarMusriklerin gozlerini korkutmak, Sam ticaret yollarini keserek onlari sikintiya dusurmek gerekiyordu Peygamberimiz bu amacla Hz Hamza'yi Sifu'lBahr'a gonderdi Otuz kisilik bir kuvvetle Hz Hamza belirtilen yere vardi Musriklerin kervam Sifu'lBahra gelmisti Kervanda EbU Cehil de bulunuyordu Ucyuz kisilik bir kuvvetleri vardiHz Hamza, musriklerle carpismak istiyordu Yaninda bulunan muslumanlar da ayni duyguyu yasiyorlardiHenuz musrik olan Mecdi b Amr b Cuheni bu iki grubun arasina girdi Hem muslumanlarla hem de musriklerle gorustu Sonunda iki tarafi carpismaktan vazgecirdiBundan Sonra Hz Hamza'yi Bedir savasinda goruyoruz Bedir savasinda Utbe, Vefid, Seybe meydana ciktilar Carpismak icin er dilediler Hz Hamza, Seybe ile carpisti Bir hamlede Seybe'yi oldurdu Daha sonra Utbe'yi ve Tuayma b Adiyy'i oldurduHz Hamza, Bedir savasinda kahramanca savasti Allah ve RasUlunun hosnutlugunu kazandiBedir savasinda Hz Hamza (ra)'nin etkinligi ileri boyutlara ulasti ve musriklere karsi amansiz bir savas verdi HarisU'tTemimi, HzHamza'nin Bedir'deki durumunu anlatan bir rivayetinde soyle diyor: Hamza b Apdulmuttalib(ra)'in, Bedir savasinda uzerinde, deve kusu olan kimdiye sordu Hamza b Abdulmuttalibdiye cevap verildi O musrik: Ne yaptiysa O bize yaptidiye mirildandi(M Yusuf Kandehlevi, Hadislerle muslumanlik, ll, 553) Hz Hamza, Bedir Savasini mutekaib Kaynukogullari gazvesine katildiPeygamber Medine'ye geldiginde Yahudilerle anlasma yapmisti Yahudiler, Bedir savasini muslumanlarin kazanmasini hazmedemedilerSiz savasin ne demek oldugunu bilmeyen adamlarla carpistinizdediler Savas icin firsat kollamaya basladilarKaynuka gazvesi'nin genel sebebi bir kadina karsi yapilan terbiyesizliktir Kadincagiz bazi esyalarini Kaynuka pazarinda sattiktan sonra bir kuyumcuya giriyor Kuyumcu yahudi kadinin eteginin alt kismini ust kismina bir dikenle igneliyor Kadincagiz ayaga kalktiginda uzeri aciliyor Utaniyor, sikiliyor, feryat ediyor, cevresinden yardim istiyor Kadinin yardimina kosan muslumanlar Yahudiyi olduruyor Yahudiler de muslumanin basina ususuyorlar ve onu sehid ediyorlarOldurulen muslumanin akrabalari Peygamberimizden yardim istiyorlar Bunun uzerinePeygamberimiz Yahudilerden antlasmanin yenilenmesini istedi Yahudiler Peygamberimizin bu istegini reddettilerBu olay uzerine Peygamberimiz beyaz sancagim Hz Hamza'nin eline verip Kaynukaogullarinin uzerine gonderdi Kaynukaogullari Yahudileri bekledikleri yardima kavusamayinca teslim olmak zorunda kaldilarBedir savasi'nin acisini unutmayan Kureysliler yeniden savas icin hazirliga basladilar Bir yil onceki kervanin gelirini savas icin harcamaya karar verdiler Savas icin degisik musrik kabilelerden yardim isteyerek buyuk bir kuvvet olusturdularBu kez de Kureys'in kadinlari da katilacakti Bedir Savasi'nin bozgunla bitmesi sebebiyle musrik kadinlar erkeklerini sucluyorlardi Bedir'in matemini tutarak erkekleri savasa tesvik ediyorlardiCubeyr b Mut'i'nin Vahsi adinda Habesli bir kolesi vardi Bu kole harbe (Habeslilere ozgu bir mizrak) atmakta oldukca maharetli idi Hz Hamza, Cubeyr b Mut'im'in amcasi Tuayma b Adiyy'i Bedir savasinda oldurmustu Cubeyr, amcasinin acisini unutmamisti Kolesi Vahsi ile konustu Hz Hamza'yi oldurmesi sartiyla kendisini serbest birakacagini bildirdiPeygamberimiz, Medine'nin icinde kalmayi, savunma savasi yapmayi dusunuyordu Bedir Savasi'na katilmayanlar dusmanla yuz yuze gelmek, Medine disinda savasmak istiyorlardi Peygamberimiz Ashabin bu tavri karsisinda Medine disinda savasilmasina karar verdiHz Hamza'da Medine disinda savasilmasina taraftardi Hatta Peygamberimize sana, kitabi indirmis olan Allah'a yemine eder, and icerim ki, bu kilicima Medine disinda Kureys musrikleriyle carpismadikca yemek yemeyecegimdemistiHz Hamza Cuma gunu oruclu idi Cumartesi musriklerle karsilastigi zaman da oruclu bulunuyorduPeygamberimiz, sabahleyin Ruyada, meleklerin, Hamza'yi yikadiklarini gordumdiye buyurdu Uhut bolgesine varildi, orduya savas duzeni verildi Kureys'in birinci bayraktari Talha b Ebi Talha, Hz Ali tarafindan, ikinci bayraktari Osman b: Ebi Talha da Hz Hamza tarafindan olduruldu Sancaktarlarin olmesi Kureys'i saskina cevirdi Sarsildilar, sendelediler Halid b Velid'in saldirilari da sonuc vermedi: Musrikler, kacismaya basladilar Hz Hamza Uhud gunu ben Allah'in Arslaniyimdiyerek kihc salladi Safvan, Hz Hamza'yi savasirken goruyor, Ben, bugune kadar kavmini oldurmeye onun kadar hirsli bir kimse daha gormedimbuyuruyor Uhud savasinda musriklerin cogunu Hz Hamza oldurmusturKureysliler bozguna ugrayip kacmaya baslayinca Peygamberimiz tarafindan gorevlendirilen okcular yerlerini birakmaya basladilar Birbirlerine ne duruyorsunuz? Allah, dusmani bozguna ugratti Siz de, musriklerin ordugahina giriniz Kardeslerinizle birlikte ganimet toplayinizdediler Diger bir kismi bu teklife itiraz ettiler Siz RasUlullah'in: Bizi arkamizdan koruyunuz! Sakin yerinizden ayrilmayiniz! Bizim olduruldugumuzu gorurseniz de yardimimiza kosmayiniz! Ganimet topladigimizi gorurseniz de, bize katilmayiniz! Bizi arkamizdan koruyunuzbuyurdugunu bilmiyor musunuz?dedilerOkcular, komutanlari Abdullah b Cubeyr'i dinlemediler; ganimetten nasibimizi alacagizdiyerek yerlerini terkettiler Abdullah b Cubeyr'in yaninda cok az bir kuvvetin kaldigini goren Halid b Velid bu firsati degerlendirmek istedi Kuvvetlerini bir araya topladi, okcularin uzerine yurudu Abdullah b Cubeyr, kendilerine dogru bir kuvvetin geldigini gorunce arkadaslarina dagilmamalarini soyledi Musluman okcular, uzerlerine gelen Kureys musriklerini ok yagmuruna tuttular Oklari bitinceye kadar kahramanca savastilar Abdullah b Cubeyr, oklari bitince mizragi ile savasti daha sonra kilicini kinindan siyirdi Sehid dusunceye kadar carpisti Digerleri de ayni sekilde savastilar Kureys'in suvarileri insanliga yakismayan bir davranisla Abdullah b Cubeyr'in karnini destiler, barsaklarini doktulerOkcularin yerlerini birakmasi, kalan kisminin sehid edilmesiyle muslumanlar gafil avlandilar Hem arkadan, hem onden kusatildilar Muslumanlar saskinlikla birbirlerine kilic sallamaya basladilarHaris b Amr kizi ile Utbe'nin kizi Hind de Hz Hamza'yi oldurmesi icin Vahsi'yi tesvik ediyorlardi Vahsi, acik dovusmekten korkuyor, gizli dovusmeyi tercih ediyorduVahsi, Uhud Savasindaki durumu soyle acikliyor: Halk arasinda Ali'yi aradim Cok uyanik, girisken, cevik, cekingen ve etrafina cok bakinan bir adamdi Kendi kendime:benim aradigim adam bu degildirdedim O sirada Hamza'yi gordum Halki kasip kavuruyor, kesip biciyordu Firsat kollamak icin kayanin arkasina gizlendim Bir ara Siba'b Ummu Emmar var mi benle carpisacak bir yigit' diyerek meydan okuyordu Hamza ona: Allah ve RasUlune sen misin meydan okuyan' dedi Goz actirmadan, bacaklarindan vurdu yere serdi Sel sulari arkalarina eristigi sirada ayagi kayip dusunce mizragimi firlatip attim; bogrunden vurdumHz Hamza'yi Sehid eden Vahsi daha sonra bir kenara cekilir Hind uzerindeki takilarini cikarir Vahsi'ye verir Hz Hamza'nin yanina gelen Hind, onun burnunu, kulaklarini keser, cesedine iskence yapar, hatta cigerini bile cigneyerek parcalarVahsi musluman olusunu anlatirken: Mekke'nin fethinden sonra Mekke'ye gelerek RasUli Ekremi gordum Bana dedi ki: Sen Vahsi misin?Ben cevap verdim: EvetHamza'yi sen mi oldurdun? buyurdular Oyle oldudedim

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri