Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hukum ne demek din?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

Hüküm ne demek dîn?​

Kelâm ilminde hüküm İslâm dininin inanç, ibadet, muâmelât ve ahlâka dair temel ilkelerini ifade eder. Fıkıhta ise sadece mükelleflerin fiilleriyle ilgili ilâhî hitaplara hüküm denilir (hüküm kelimesi ayrıca hükümdar buyrukları için de kullanılmıştır, bk. DİPLOMATİK; FERMAN).

Islamda hüküm neye göre verilir?​

Islamda hüküm neye göre verilir?
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer’iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Diğer bir ifadeyle edille-i şer’iyye, hüküm çıkarmada başvurulan esaslar olarak da ifade edilir. Kavramın ortaya çıkışı Tebeut Tabiin devrinden sonradır.

Icma sonucu alınan kararlar nelerdir?​

İcmâ İslam hukukuna göre, herhangi bir çağ veya dönemde yaşamış İslam bilgini ve müctehidlerin kitap (Kur’an), Sünnet ve bazı mezheplere göre kıyasın delillerine dayanarak, şeriatın (İslami hükümlerin) konuları hakkında hüküm vermeleri veya benzer diğer hükümler arasında birleşmeleridir.

Ameli hükümler kaç kısımdır?​

Ameli hükümler kaç kısımdır?
Amelî hükümler, itikadî hükümlere nisbetle ikinci derecede oldukları için bunlara ahkâm-ı fer’iyye de denilir. Bu hükümler mükellefin dış dünyaya yansıyan davranışlarına bağlanacak sonuçları ve bunlarla ilgili kuralları konu edinir. Bunlar da ibadetler ve muâmelât şeklinde iki kısma ayrılır.

Taabbudi hüküm ne demek?​

“Taabbudî hükümler: Tevkîfî hükümler ve sâbit hükümler olarak da ifade edilen bu kategorideki hükümler, aklın kendi başına ulaşamayacağı hükümlerdir. Namaz, oruç ve abdest gibi temel ibadet hükümleri ve akide meselelerindeki hükümler bu grupta yer alır. Burada akıl köklü bir değişim yapamaz.

Dini hükümler nedir kaça ayrılır?​

Dini hükümler nedir kaça ayrılır?
Dinî hükümler, amel keyfiyetine bağlı olanlar ve olmayanlar diye ikiye ayrılabilir. Amel (pratik) ile ilgili olmayan hükümlere aslî ve i’tikâdî, amel ile ilgili olanlara da amelî ve fer’î hükümler denir.

Şer’i ayet ne demek?​

Dini terminolojide şeriat ayet ve hadis gibi dinin kaynağı kabul edilen Allah ve Muhammed’e ait sözlere, fıkıh ise dini otoritelerin bu kaynaklara ait söz ve fiillere getirilen yorumlara ve bunun ekollerine işaret eder.

İcma sonucu nedir?​

İcma sonucu nedir?
İçtihad ise ayetler ve hadislerin ışığında bir sonuca ulaşmak demektir. Eğer birçok kişinin hüküm bağlamında elde ettiği sonuç aynı ise buna icma adı verilir.

İcma örnekleri nelerdir?​

İcma İçin Verilebilecek Örnekler Nelerdir? İcma için örneklerden bir tanesi sigara içme meselesidir. Sigara içmek ile alakalı Kuran veya sünnette herhangi bir şeyin olmamasına karşın Kuran ve sünnet kapsamında âlimler birbirleri ile düşüncelerini paylaşıp sigaranın helal bir madde olmadığı hakkında icma etmişlerdir.

Şer’i ameli hükümler nelerdir?​

Şer’i ameli hükümler nelerdir?
Şer’î hüküm denildiğinde insanların gerek bireysel yapıp etmelerine gerekse başkalarıyla olan ilişkilerine dair bir değer yargısından söz edilmiş olur. Bir şeyin yapılmasının farz, vacip, sünnet, mübah, mekruh ve haram oluşu o şeyi yapmanın ‘bireysel açıdan’ hükmünü ifade eder.

Teklifi hükümler ne demek?​

Teklifi hüküm ise, şâriin mükelleften bir fiili yapmasını veya yapmamasını istemesi veya onu yapıp yapmama arasında serbest bırakması demektir. Şâriin talebi kesin ve bağlayıcı tarzda olabileceği gibi daha yumuşak bir üslûpta da olabilir.

Talîl ne demek?​

Talîl ne demek?
TÂLİL. 1. Sebep bulma, bahâne gösterme: Bu emir ne tâlil ne de taallül kabul ediyordu (Ahmet Râsim). 2. fels.
 
Hüküm İslam dini içerisinde oldukça önemli bir kavramdır. Kelâm ilmine göre hüküm, İslam dininin inanç, ibadet, muâmelât ve ahlâka dair temel ilkelerini ifade eder. Fıkıh alanında ise hüküm, mükelleflerin fiilleriyle ilgili ilahi hitaplara verilen kararları ifade etmektedir.

İslam'da hüküm verilirken dayanılan kaynaklara "edille-i şer'iyye" denir. Bu kaynaklar dört tanedir: Kitap (Kur'an), Sünnet, İcma ve Kıyas. Bu kaynaklar hüküm çıkarma sürecinde başvurulan temel esaslar olarak kabul edilirler. İcmânın doğuşu Tebeut Tabiin devrinden sonra gerçekleşmiştir.

Amelî hükümler, itikadî hükümlere göre daha ikincil bir önem taşır ve genellikle ibadetler ve muâmelât olmak üzere iki kısma ayrılır. Bu hükümler mükellefin dış dünyaya yansıyan davranışlarına bağlanacak sonuçları ve kuralları içerir.

Taabbudî hükümler, akıl ile ulaşılamayacak hükümleri ifade eder ve namaz, oruç, abdest gibi temel ibadet hükümlerini kapsar. Bu hükümlerde akıl etkili bir değişiklik yapamaz.

Dinî hükümler amelî ve itikadî olmak üzere iki kısma ayrılabilir. Amelî hükümler pratik ile ilgili olan hükümleri, itikadî hükümler ise inançla ilgili hükümleri ifade eder.

İcma, İslam hukukunda, din bilginlerinin Kitap, Sünnet ve bazı mezheplere göre kıyasın delillerine dayanarak şeriat konularında hüküm verirken birleşmeleri anlamına gelir. Eğer birçok kişi aynı sonuca ulaşırsa buna icma denir.

Teklifî hükümler ise, şâriin bir fiili yapmayı ya da yapmamayı istemesi veya serbest bırakması olarak tanımlanır. Müslümanların günlük hayatlarını düzenleyen temel kuralları içeren bu hükümler önemli bir yere sahiptir.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri