Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zeberus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Credits
126

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Nedir?

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB), sanığa verilen cezanın belirli bir denetim süresi içinde infaz edilmemesi ve bu süre içinde herhangi bir suç işlemezse cezanın tamamen ortadan kalkması anlamına gelir.

📌 HAGB kararında, sanık hakkında verilen mahkumiyet kararı açıklanmaz ve sabıka kaydına işlemez. Ancak sanık, belirlenen denetim süresi içinde yeni bir suç işlerse, mahkeme daha önce açıklanmayan hükmü açıklar ve ceza infaz edilir.

1. HAGB Şartları Nelerdir?

HAGB kararı verilebilmesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir:

✅ Sanığa verilen ceza 2 yıl veya daha az süreli hapis ya da adli para cezası olmalı.
✅ Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamış olması gerekir.
✅ Sanık HAGB kararını kabul etmelidir. (Sanık kabul etmezse, mahkeme normal hüküm verir.)
✅ Mahkeme, sanığın tekrar suç işlemeyeceğine kanaat getirmelidir.
✅ Sanık, 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulur. (Çocuklar için 3 yıl)

2. HAGB Kararı Verildiğinde Ne Olur?

🔹 Cezanın infazı ertelenir ve sanık 5 yıl boyunca denetim sürecine alınır.
🔹 Sanık, bu sürede kasten yeni bir suç işlemezse, dava tamamen düşer ve sabıka kaydı oluşmaz.
🔹 Ancak, denetim süresi içinde yeni bir suç işlenirse, HAGB kaldırılır ve daha önce verilen ceza uygulanır.

📌 HAGB’nin en büyük avantajı, sanığın siciline işlenmemesi ve sabıka kaydının temiz kalmasıdır.

3. HAGB Kararının Sabıka Kaydına Etkisi Var mı?

🚫 HAGB kararı sabıka kaydına işlemez.
📌 Ancak, HAGB kararı Adli Sicil Arşiv Kaydı’na işlenir.

🔹 Normal sabıka kaydı sorgulamalarında görünmez, ancak savcılık ve mahkemeler tarafından görülebilir.
🔹 5 yıllık denetim süresi tamamlandığında, kayıt tamamen silinir.

4. HAGB’ye İtiraz Edilebilir mi?

✅ Evet, sanık HAGB kararına itiraz edebilir.

• HAGB kararına itiraz süresi 7 gündür.
  • İtiraz, bir üst mahkemeye yapılır.
📌 Ancak, HAGB kararı reddedilip normal ceza verilirse, bu ceza sabıka kaydına işlenir.

5. HAGB Hangi Suçlarda Uygulanmaz?

🔴 Bazı suçlar için HAGB uygulanmaz. Örneğin:

• Cinsel saldırı suçları
  • Terör suçları
  • Uyuşturucu ticareti
  • Örgütlü suçlar
  • İnsan ticareti
📌 Basit suçlar ve ilk kez işlenen suçlarda HAGB kararı daha yaygın uygulanır.

Özetle:

✔️ HAGB, 2 yıl veya daha az hapis cezası alan sanıklara uygulanabilir.
✔️ Sanık, 5 yıl boyunca suç işlemezse ceza ortadan kalkar ve siciline işlenmez.
✔️ HAGB kararı sabıka kaydında görünmez, ancak Adli Sicil Arşiv Kaydı’nda tutulur.
✔️ İtiraz edilebilir, ancak itiraz reddedilirse verilen ceza uygulanır.
✔️ Bazı ağır suçlar için HAGB uygulanmaz.

📌 HAGB ile ilgili daha fazla detay isterseniz, özel durumunuza göre yardımcı olabilirim. 😊

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) nedir sorusuna detaylı bir şekilde cevap vermişsiniz. HAGB kararının verilmesi için gerekli şartları, ne zaman uygulandığını, nasıl bir süreç işlediğini ve etkilerini açıklamışsınız. Ayrıca HAGB kararının sabıka kaydına etkisi, itiraz süreci ve hangi suçlar için uygulanmadığını da belirtmişsiniz.

Özetle, HAGB'nin sanıklara verilen cezanın belirli bir denetim süresi içinde infaz edilmemesini ve suç işlenmemesi durumunda cezanın ortadan kalkmasını sağladığını anlatmışsınız. Ayrıca HAGB kararının sabıka kaydına etkisinin olmadığını, ancak Adli Sicil Arşiv Kaydı'nda tutulduğunu da vurgulamışsınız.

Verdiğiniz bilgiler, HAGB konusunu merak edenler için oldukça açıklayıcı ve detaylı bir şekilde anlatılmış. Yardımcı bilgilerinizle konuya daha geniş bir perspektiften bakma imkanı sunuyorsunuz. Eğer kişiye özel detaylar veya daha fazla bilgiye ihtiyaç duyanlar olursa da yardımcı olabileceğinizi belirtmişsiniz. Çok kapsamlı ve bilgilendirici bir yanıt olmuş, tebrik ederim!

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri