M
Modoratör
Misafir
Hücre neden bölünür yüzey hacim?
Hücrelerin şekilleri nedeni ile hacim ve yüzey dengesizlikleri meydana gelebilmektedir. Bu da bölünmeye ihtiyaç duymalarına sebep olmaktadır. Hücre bölünmesi sayesinde hacim yüzey dengesi tekrardan sağlanmaktadır. Yani hücre bölünmesinin bir nedeni de sitoplazma ile çekirdek dengesizlikleri sebebi ile olmaktadır.Hücre büyüdükçe yüzey alanı hacim oranı ne olur?
Hücre büyüdükçe yüzey alanı/hacim oranı AZALIR. yüzey alanı/hacim oranı arttıkça da hücre bölünerek bu oranı azaltır.Yüzey hacim oranı metabolizma hızını nasıl etkiler?
Yüzey hacim oranı metabolizma hızını nasıl etkiler?-Yüzey / Hacim oranı: Yüzey / hacim oranı artarsa; metabolizma hızı artar. -Sinirler: Sempatik sinirler metabolizma hızını artırırken, parasempatik sinirler ise azaltır.
Farklılaşmış hücreler nelerdir?
Hücre farklılaşması gelişimsel biyolojide bir hücre çeşidinin başka bir hücre çeşidine dönüşme süreci olarak tanımlanır. Çoğunlukla olgunlaşmamış hücreler özelleşmiş olgun hücreler doğru farklılaşırlar. Hücre farklılaşması gelişim ve büyüme süresince çok hücreli organizmalarda sık rastlanan bir süreçtir.Hücre bölünmesine neden olur?
Hacmi yüzey oranın değişmesi ve çekirdeğin hücreyi yönetemez duruma geçmesidir. G1 evresi → Hücrede sentez olaylarının gerçekleştiği evredir. S evresi → DNA’nın eşlendiği evredir.Hücre neden büyür?
Hücre neden büyür?Vücut içine alınan moleküllerin kullanılması ve biyokimyasal tepkimelerin sürmesi sonucunda artan ürünlerin sonucunda, ilkin canlılığı oluşturan hücreler büyümüş ve gelişmiştir. Bu durum, biyoloji ve kimyanın alanının fiziğe taşmasına neden olmuştur. Çünkü fiziksel büyüme, sadece biyoloji ve kimyanın sorunu değildir.
Yüzey alanı arttıkça dayanıklılık artar mı?
Dayanıklılık, fiziksel anlamda en basit haliyle cisme ait sabit ile cismin kesit alanının hacmine oranının çarpımının sonucudur. Yani cismin ebatları arttıkça dayanıklılık azalır. Aynı hacimlerde cisimler düşünüldüğünde en fazla dayanıklılığı küre gösterir.Metabolizma hızı neye bağlıdır?
BAZAL METABOLİZMA HIZINI ETKİLEYEN ETMENLER NELERDİR? Genetik etkiler, yaş, metabolik hastalıklar, vücut bileşimi (yağ ve kas düzeyleri ), ateşli hastalıklar, hamilelik, uzun ve sık aralıklarla diyette olmak, stres gibi durumlar bazal metabolizma hızını etkilemektedir.Vücut büyüklüğü metabolizma hızını etkiler mi?
Vücut büyüklüğü metabolizma hızını etkiler mi?Vücut boyutunun omurgalıların termal biyolojisinde temel bir etkisi bulunmaktadır. Metabolizmanın toplam hızı vücut kütlesinin büyümesi ile artar.