Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hideki Yukava (Hideki Yukava Kimdir? - Hideki Yukava Hakkında)

Zeberus

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
340.048
Çözümler
6
Tepkime puanı
599
Puan
113
Credits
686
Yukava'nın Kyoto Üniversitesi'ndeki büstü


Hideki Yukava (Japonca: 湯川 秀樹 Yukawa Hideki, Hideki Yukava) (d. 23 Ocak 1907, Tokyo - ö. 8 Eylül1981, Kyoto), Japon fizikçidir.

Tokyo doğumludur. Kyoto Imperial University mezuniyeti sonrasında teorik fizikle, özellikle elementer parçacıklar konusu ile ilgilenmeye başlamıştır. 1933 yılında Osaka Üniversitesine Doçent olarak başlamıştır.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra ABD'de kalan ilk japon öğretim üyelerinden biri. 1955'te Japonya'ya döndü ve Kyoto Üniversitesi'nde yeniden ders vermeye başladı. 1935'te mezonlar teorisini ortaya atmıştır. Bu proton ve nötronlar arası ilişkiye ait bir teoriydi. İki yüklü parçacık arasındaki elektromanyetik etkileşimin gizli foton parçacıkları arasındaki değiş-tokuşun bir sonucu olarak kabul edilmesini göz önüne alan Yukawa, nukleonlar arasındaki nükleermezonlar arasındaki değiş-tokuştan doğduğunu varsaydı. Heisenberg bağıntılarına dayanarak ve nükleer etkili olduğu uzaklık değerini (çekirdek boyutlarının büyüküğü düzeyinde, yaklaşık 10-15 metre) daha 1935'te bu kuvantonların kütlesini kütlesini ve yaşam süresini hesaplayabileceği veriler buldu. Yukawa'nın tamamen kuramsal olan öngörüsü bir yıl sonra doğrulandı. Anderson ve Blackett kozmik ışınları çözümlerken mezonu (ya da pionu) deneysel yoldan buldular.

Yukava 1940 yılında Kyoto Üniversitesi'nde profesör olmuştur. 1940 yılında Japon Akademisi İmparatorluk Ödülü 'nü almıştır. Mezonlar ve alanların kuvantal kuramı üstüne çalışmaları ona 1949'da Nobel Fizik Ödülü'nü kazandırdı. Ayrıca bu yıl Columbia Üniversitesi'ne geçmiştir. 1953Yukawa Institute for Theoretical Physics kurumunun ilk başkanı olmuştur. University of Paris tarafından onursal doktora ünvanı verilmiştir. Royal Society of Edinburgh, Indian Academy of Sciences, International Academy of Philosophy and Sciences ve Pontificia Academia Scientiarum1955 yılında 10 arkadaşı ile beraber nükleer silahlanma karşıtı olan Russell-Einstein Manifesto sunu imzalamıştır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri