Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Havale gecirmek tehlikeli midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Havale gecirmek tehlikeli midir?​

Ateşli Havale Çocuğa Zarar Verir Mi? Çoğu durumda, ateşli nöbetler zararsızdır, çocuğunuza herhangi kalıcı bir sekel bırakmaz. Ateşli havale nöbetleri, ateşi 38 dereceden yüksek olan ateşli çocuklarda görülme eğilimindedir, ancak daha düşük sıcaklıklarda ortaya çıkabilir.

Ateşli havale beyinde hasar bırakır mı?​

Önemli olan havalenin kendisi değil, havaleye neden olan hastalıktır. Ateşin nedeni olan hastalık iyi tedavi edilmediği taktirde hasar kalabilir. Ateşli havale çoğu kez kısa sürdüğünden beyin hasarına ve gelişim geriliğine neden olmaz.

Havale geçirdikten sonra ne olur?​

Havale geçirdikten sonra ne olur?
Ateşli havaleler 30 dakikadan daha uzun sürmedikçe kalıcı bir hasara, sakatlığa neden olmamaktadır. Ateşli havale geçiren hastaların %2’sinde 6 yaşından sonra epilepsi gelişim riski bulunmaktadır.

Havale geçirme belirtileri nelerdir?​

Havale geçirme belirtileri nelerdir?
Havale sırasında çocuğunuzun bilinci kapanabilir, titremeler, kollarında ve bacaklarında kasılmalar görülebilir. Çocuğun gözleri kayabilir, tuvaletini altına kaçırabilir, nefesi birkaç saniyeliğine durabilir hatta kusabilir. Burada aileye düşen görev nöbet esnasında çocuğu sakatlanmalardan korumaktır.

Havale nelere sebep olur?​

Havalenin oluşmasını tetikleyen başlıca unsur ateştir. Ateşin aniden yükselmesi havale riskini büyük oranda arttırmaktadır. Genellikle 6 ay ve 2 yaş aralığındaki çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bebeklerin havale geçirme riskinin daha yüksek olması beyin gelişimlerinin tamamlanmamış olmasıdır.

Havale ölüme neden olur mu?​

Doç. Dr. Ayşegül Zenciroğlu, yenidoğan döneminde havale geçiren bebeklerde yüzde 30’a varan sıklıkta erken ölümler görülebileceğini söyledi.

Havale geçirmek beyne zarar verir mi?​

Havale geçirmek beyne zarar verir mi?
Beyinde hasara yol açmıyor, zekayı etkilemiyor Ama zaten gerçek ateşli havale demek için bunların olmaması gerekiyor. Çok nadiren de olsa ateşli nöbetlerin yüzde 1 kadarı durdurulamayan nöbet şeklinde başlar bu durumda çok uzun sürdüğü için beyin hasarı yapabilir. Ateşli havaleler epilepsi olarak kabul edilmemektedir.

Havale zeka geriliği yapar mı?​

Havale zeka geriliği yapar mı?
Havale sonrasında hastalarda zeka geriliği ve beyinde etkilenme olmaz. Bilişsel becerilerin ve okul başarısının normal çocuklardan farklı olmadığı bilinmektedir.
Ateş kaç derece olursa havale olur?​
Her çocuğun ateşe direnci farklı, bedenler 38 dereceye dayanamazken bazı bedenlere 40 derece bile dayanılabilir bir derece olabilir. Alt sınır 38-38.5 derecedir. Vücut ateşi 37.3 dereceden sonra hızla yükseliyorsa havale tehlikesi yaklaşmakta.
40 derece ateş ne yapar?​
Ateş 39-40 derecenin üzerine çıktığında vücut aşırı enerji harcamaya başlar, kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır. Vücut, kol ve bacaklardaki damarları büzüp bu bölgelere daha az kan gönderirken; beyin, kalp, karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir.

Havale Riski Kaç yaşına kadar?​

Havale Riski Kaç yaşına kadar?
Işıkay, en erken 1 aylıkken havale görülebileceğini vurgulayarak, “Üst yaş sınırı yoktur. Hastaların yarısı 2 yaş altındadır. En sık 18-22 aylarda görülür. Yedi yaş üzerinde nadiren görülür.

Havale nöbeti anında ne yapılmalı?​

Havale nöbeti anında ne yapılmalı?
Havale anında öncelikli olarak sakin olunmalı ve çocuk hemen yan çevrilmelidir. Düşüp yaralanmasını önlemek için yere yatırılabilir. Çocuğun kollarını ve bacaklarını tutmaya çalışmamalıdır. Ağzında bir cisim varsa yavaşça çıkarılmalıdır.
 
Havale geçirmek çocuklar için oldukça korkutucu bir durum olabilir. Havale, genellikle ateşli bir durumun belirtisi olarak ortaya çıkar ve çocukların çoğunda zararsızdır. Ateşli havale nöbetleri genellikle kısa sürer ve çocuklarda kalıcı bir hasara yol açmaz.

Ateşli havalelerin çocuklarda daha sık görülme nedeni, vücut sıcaklığının aniden yükselmesidir. 38 derecenin üzerindeki ateşler genellikle havale riskini artırır. Ancak her çocuğun vücut direnci farklıdır, bu yüzden ateş derecesiyle havale arasında kesin bir bağlantı kurmak zor olabilir.

Havale sırasında çocuğunuzun bilinci kapandığında, titremeler, kasılmalar, gözlerin kayması ve nefesin birkaç saniyeliğine durması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda yapılması gerekenler arasında çocuğu yere yatırıp sakatlanmaları önlemek, kollarını ve bacaklarını tutmamak, ağzında bir cisim varsa çıkarmak yer almaktadır.

Önemli olan nokta, havaleye neden olan hastalığın iyi tedavi edilmesidir. Ateşli havaleler genellikle beyin hasarına ya da gelişim geriliğine yol açmaz. Ancak çok nadir durumlarda havale uzun süre devam ederse veya durdurulamaz hale gelirse beyin hasarı riski artabilir.

Havale riski genellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklarda daha yüksektir, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Havale riski altında olan bir çocuğun nöbet geçirdiği durumda sakin olmak ve gerekli önlemleri almak önemlidir. Ayrıca, havale geçiren çocukların sonrasında uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi ve gereken tedavinin yapılması da önemlidir.

Unutmayın, bilgi ve deneyim eksikliği durumunda bir uzmana danışmanız her zaman en doğru ve güvenilir seçenektir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri