M
Modoratör
Misafir
Hamura eklenen hangi madde glutenin dayanıklılığını arttırır?
Emülgatörler hamurun dayanıklılığını arttırır, hamura ilave edilen su miktarını arttırarak ekmeğin ve kalitesinin artmasına yardımcı olur, ekmeğin gözenek yapısı gibi kalite özelliklerini geliştirir, bayatlamayı geciktirerek daha uzun süre taze kalmasını sağlar.Ekmek nasıl yapılır hangi aşamalardan geçer?
Temel aşamalar sırasıyla:- Malzemelerin ölçme ve tartma yoluyla hazırlanması (Scaling ingredients)
- Karıştırıp Yoğurma (Mixing)
- Mayalanma (Fermentation)
- Yumruklama ya da ezme (Punching)
- Tartarak bölme (Scaling)
- Yuvarlama (Rounding)
- Dinlendirme (Benching)
- Şekillendirme ve Pişirme Kabına Yerleştirme (Make up and Panning)
Basit hamur hangi ürünlerin yapımında kullanılır?
Basit hamur hangi ürünlerin yapımında kullanılır?Yufka ekmek, açma, gözleme, çiğ börek, • Yağlı hamur hazırlanmasında bazen yumurta da eklenir (Puf böreği, alt-üst böreği, Sarıyer böreği, mekik böreği, talaş kebabı, sigara böreği ), • Yaprak hamuru hazırlanmasında, Bazlama, hazır yufka, • Sıkma, sıkmaç, • Kesme veya dökme tel kadayıf hamurunda kullanılır.
Unun su tutma kapasitesini ne belirler?
Unun su tutma kapasitesini ne belirler?Lipitler haricinde, diğer dört bileşenin tümü su kaldırma kapasitesi üzerinde önemli etkiye sahiptir. Unun nem içeriği ne kadar yüksekse (yapısında bulunan su miktarı), eklediğimiz suyu tutmak için bir o kadar az kapasitesi olur. Tersi durumda da un ne kadar kuru olursa o kadar fazla su tutar.
Hamur a neden buz konur?
Hamurun canlı olması ve hamuru sıcaktan korumak için buz katıyoruz. Bu sıcaklarda buz katmazsak hamuru soğuk tutmazsak hamur kendiliğinden çöker iyi ekmek çıkmaz. Ekmek fırından çıkınca sönük olur.Ekmek nasıl yapılır maddeler halinde?
Kolay Ekmek Nasıl Yapılır?- Yarım paket maya, şeker ve ılık suyu boş bir kaba alın ve karıştırın.
- Daha sonra karışımın üzerine yavaş yavaş un ve tuzu ekleyin.
- Hamuru, ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğurun.
- Mayalandırma süreci bittikten sonra, hamuru birkaç dakika daha yoğurun ve elinizle şekil verin.