M
Modoratör
Misafir
Gıda katkı maddeleri kaça ayrılır?
Katkı maddeleri adlandırılırken ait olduğu gruba göre sınıflandırılır ve bu sınıflandırma ise şu şekildedir:- Nemlendiriciler.
- Topaklaşmayı önleyiciler.
- Antioksidanlar.
- Tat, koku maddeleri.
- Ağartıcılar.
- Asit , baz ve tuzlar.
- Tamponlayıcılar.
- Stabilizörler.
Gıda katkı maddeleri hangi maddelerden oluşur?
2. Gıda Katkı Maddeleri Listesi- 2.1. Tatlandırıcılar. Sofralık tatlandırıcılarda veya gıdalarda tatlı tat vermek amacıyla kullanılan maddeler.
- 2.2. Renklendiriciler.
- 2.3. Koruyucular.
- 2.4. Antioksidanlar.
- 2.5. Taşıyıcılar.
- 2.6. Asitler.
- 2.7. Asitlik düzenleyiciler.
- 2.8. Topaklanmayı önleyiciler.
EMÜLGATÖRLER GENEL OLARAK ALTIYA AYRILIRLAR;
- Lesitin: Gıdalarda yüzey aktif madde olarak en yaygın kullanılan üründür.
- 2- Yağ Alkolleri: Yağ alkolleri, alifatik alkoller olup uygun yağ asitlerinin hidrolizasyonlarıyla elde edilirler.
Lezzet maddeleri nelerdir?
Lezzet maddeleri nelerdir?Gıdaların lezzetini geliştirmek, ham maddedeki değişimler nedeniyle veya işleme, ambalajlama, depolama ve tüketime hazırlama sırasında oluşan değişiklikler nedeniyle gıdalara katılan; bitkisel kökenli veya sentetik özellikteki kuvvetli ve hoş kokuya sahip organik bileşiklere lezzet maddeleri denir.
Gıda katkı maddelerinin insan sağlığına zararları nelerdir?
Gıda katkı maddelerinin insan sağlığına zararları nelerdir?Katkı Maddelerinin Zararları; Gıdaların doğal lezzetlerinin bozulması. Gıdaların besin öğelerinin kaybolma riski. Gıda maddelerinin raf ömürlerine dikkat edilmediği takdirde gıdalarda zehir riski. Katı maddesi bulunan yiyecekler çok fazla tüketilir ise kişide deri döküntüleri, astım hatta kanser riskini teşvik etmesi.
Gıda katkı maddeleri nasıl sınıflandırılır?
Gıda katkı maddelerini kullanım amaçlarına göre 4 grupta toplayabiliriz.- Kaliteyi koruyarak raf ömrünü uzatanlar (Koruyucular) • Antimikrobiyaller (nitrit, nitrat, benzoik asit, propionik.
- Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği (2006/4 nolu tebliğ)
- Renklendiriciler Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri.