Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gecmis zaman Turkcede nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Geçmiş zaman Türkçede nedir?​

TürkçeDüzenle Eylemlere “-dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü” ekleri getirilerek yapılan, anlatan kişinin harekete bizzat tanık olduğunu, eylemi gördüğünü belirten bildirme kipi.

Görülen geçmiş zaman nasıl?​

Görülen geçmiş zaman fiilin sonuna -di eki getirilerek yapılır. Di eki; -dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü şekillerinden birini alabilir. Fiilin son hecesi a, ı ile bitiyorsa -dı şeklini alır. Fiilin son hecesi e, i ile bitiyorsa -di şeklini alır.

Mişli geçmiş zaman ne zaman kullanılır?​

Mişli geçmiş zaman ne zaman kullanılır?
-miş’li geçmiş zaman, Türkçede başlıca olarak iki amaçla kullanılır. İlk olarak geçmişte gerçekleşmiş ancak başka bir kaynaktan öğrenilmiş (şahsen şahit olunmamış) bir olaydan veya durumdan bahsederken kullanılır: Dün bir İtalyan gemisi batmış. Bu topraklarda büyük bir Kelt ülkesi varmış.

Görülen geçmiş zaman nedir örnek?​

Görülen Geçmiş Zaman Örnekleri ➥ Sıcak simit aldım, yer miyiz? ➥ Sabah servisi kaçırınca derse geç kaldım. ➥ Bu ağacı üç sene önce babamla biz diktik. ➥ Elektrikler gidip gelince evdeki tüm eşyalar bozuldu.

Belirsiz duyulan geçmiş zaman nedir?​

Türkçede iki türlü geçmiş zaman vardır. Belirsiz (duyulan) geçmiş zaman konuşanın, eylemin gerçekleştiğini başkasından duyduğu, sonradan öğrendiğini ya da sonradan fark ettiğini anlatan zamandır.

Geçmiş zaman eki nedir?​

Geçmiş zaman eki nedir?
Ayrıca görülen geçmiş zaman ve hikâye geçmiş zaman olarak da bilinir. -di eki; -dı, -du, -dü, -ti, -tı, -tu veya -tü şekillerinden birini alabilir. -di ekinden sonra -varsa- ilgili şahıs eki gelir. Bilinen geçmiş zaman kipi, Türkçedeki 5 haber kipinden biridir.
Ingilizce geçmiş zaman eki nedir?​
Sürekliliği olmayan, geçmişte gerçekleşip tamamlanmış olayları ve durumları anlatmak için Simple Past Tense kullanılır. İngilizce geçmiş zaman cümlelerinde ”are, is” gibi yardımcı fiiller ”was, were”e dönüşür. Fiillerin sonuna ise -ed eki getirilir.
Di’li geçmiş zaman nasıl yazılır?​
Fiile (kök veya gövde) “-dı/di/-du/-dü ; -tı/-ti/-tu/-tü” eki getirilerek yapılır. Bu ek bilinen, görülen geçmiş zamanı ifade eder.

Had hangi zamanda kullanılır?​

Had hangi zamanda kullanılır?
Have fiilinin past versiyonu had olup past perfect tense (miş li geçmiş zaman) de yardımcı fiil olarak yer alır. Past perfect tense de had yardımcı fiili tüm öznelerde aynı kullanılır.

Miş’li gelecek zaman nedir?​

İngilizcede Future Perfect Continuous Tense (Gelecekte -miş’li Bitmiş Zaman) Gelecekte belli zamandan önce bitmiş olan bir işin “devamlılığını” ifade etmektedir. Gelecekte -miş’li Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have been” ve söz konusu fiilin “gerund” hali (Ving) getirilir.

Bilinen geçmiş zaman kipi nedir?​

Bilinen geçmiş zaman ya da -di’li geçmiş zaman; Türkçede fiil sonuna “-di” ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde eklenmesi ile oluşturulan geçmiş zaman yapısı. Bilinen geçmiş zaman kipi, Türkçedeki 5 haber kipinden biridir. Uzak ya da yakın geçmişte yapılan ve tamamlanan işleri kesinliğe bağlayarak anlatır.

Duyulan geçmiş zaman kipi nedir?​

Duyulan geçmiş zaman kipi nedir?
Duyulan geçmiş zaman ekleri fiile gelmektedir. Duyulan geçmiş zaman ekleri -mış, -muş, -miş, -müş ekleridir. Duyulan geçmiş zaman ekleri kişisel görüş, farkında olunmayan eylemin anlatılması ve kısa zaman geçmiş eylemlerin anlatılmasında kullanılmaktadır.
 
Geçmiş zaman Türkçede, eylemlere "-dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü" ekleri getirilerek yapılan ve anlatan kişinin harekete bizzat tanık olduğunu, eylemi gördüğünü belirten bir bildirme kipidir. Geçmişte gerçekleşmiş olan bir olayı anlatırken kullanılır ve fiilin sonuna "-di" eki getirilerek oluşturulur. "-di" eki; -dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü şekillerinden birini alabilir, fiilin son hecesine göre değişiklik gösterebilir.

Mişli geçmiş zaman ise Türkçede genellikle iki amaçla kullanılır. İlk olarak, geçmişte gerçekleşmiş ancak başka bir kaynaktan öğrenilmiş, şahsen tanık olunmamış bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır. İkinci olarak ise, belirsizlik ifade etmek için kullanılabilir. Fiile "-mış, -muş, -miş, -müş" eklerinden biri getirilerek oluşturulan bu zaman kipi, duyulan geçmişi anlatır.

Görülen geçmiş zaman ise fiilin sonuna "-di" eki eklenerek oluşturulan bir zamandır. Örneğin; "Sıcak simit aldım, yer miyiz?" cümlesindeki "aldım" fiiline eklenen "-di" ekiyle görülen geçmiş zaman kullanılmıştır. Bu zaman, eylemin gerçekleştiği ve yapan kişinin doğrudan tanık olduğu geçmişi ifade eder.

Belirsiz duyulan geçmiş zaman ise Türkçede kullanılan diğer bir geçmiş zamanıdır. Konuşan kişinin eylemin gerçekleştiğini başkasından duyduğu veya sonradan öğrendiği durumları anlatmak için kullanılır.

Geçmiş zaman ekleri, geçmiş zamanı oluşturmak için fiillere eklenen eklerdir. Türkçede geçmiş zaman eki olarak "-dı, -di, -du, -dü, -tı, -ti, -tu, -tü" ekleri kullanılır. Bu ekler, görülen geçmiş zaman ve hikâye geçmiş zamanı olarak da bilinirler ve haber kiplerinden biridirler.

İngilizce'de geçmiş zamanı ifade etmek için Simple Past Tense kullanılır. Fiillerin sonuna "-ed" eki getirilir ve bazı yardımcı fiiller değişikliğe uğrar. Örneğin, "are, is" yardımcı fiilleri "was, were" şeklinde kullanılır.

"Had" İngilizcede have fiilinin past versiyonudur ve past perfect tense (mişli geçmiş zaman) de yardımcı fiil olarak kullanılır. Past perfect tense de "had" yardımcı fiili tüm öznelerde aynı şekilde kullanılır.

Miş'li gelecek zaman ise İngilizcede Future Perfect Continuous Tense olarak bilinir. Gelecekte belli bir zamandan önce bitmiş olan bir işin devamlılığını ifade etmek için kullanılır. Cümle kurarken "will" yapısından sonra "have been" ve fiilin "gerund" hali (Ving) getirilir.

Bilinen geçmiş zaman kipi, Türkçede fiile "-di" ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde eklenerek oluşturulan geçmiş zaman yapısını ifade eder. Bu kip, geçmişte yapılan ve tamamlanan işleri kesinliğe bağlayarak anlatır.

Duyulan geçmiş zaman kipi ise fiile "-mış, -muş, -miş, -müş" eklerinin getirilmesiyle oluşturulan bir zamandır. Kişisel görüş, farkında olunmayan eylemlerin anlatılması ve kısa zaman geçmiş eylemlerin ifade edilmesinde kullanılır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri