M
Modoratör
Misafir
Faktoring şirketleri ne işe yarar?
Faktoring iç ve dış ticaret işlemlerine uygulanan ve özellikle kısa vadeli mal satışlarında başvurulan bir finansman yöntemidir. Faktoring şirketi, devraldığı alacakların muhasebesinin tutulması, borçluya ihtarda bulunulması, alacağın tahsili ve gereğinde cebri icra yoluyla elde edilmesi gibi hizmetleri de üstlenir.Faktoring şirketleri faturanın yüzde kaçını öder?
Müşteri, factor’e edimleri karşılığı olarak fatura değerinin %0,5’i ile %2,5’u arasında değişen “factoring harcı”nı da ödemekle yükümlüdür.Faktoring kredi limiti nedir?
Faktoring kredi limiti nedir?Faktoring işlemlerinde banka kredilerinden olduğu gibi bir limit yoktur. Satışlarına ve paralel olarak faktoring işleminden alacakları tutar artabilir. Bundan dolayı satışları büyüyen küçük işletmeler için faktoring avantajlı bir finansal işlemdir. Faktoring işlemlerinde teminat alınmaz.
Faktoring şirketleri kim denetler?
Faktoring şirketleri 10/10/2006 tarih ve 26315 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle BDDK’na bağlanmışlardır. Faktoring şirketleri SPK’ndan izin almış ve BDDK’ndan onay almış bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenmektedir.Faktoring Nedir avantajları nelerdir?
Faktoring, alacaklılara bağlanan fonların vadesinden önce çözülmesi, fonların da özellikle hammadde alımında ve üretiminde kullanılmasına olanak verir. Hammadde alımında peşin ödeme olanağı, nakit iskontolundan yararlanma fırsatı verdiği gibi firmayı vade farkı ödemekten de kurtarır.Faktoring kredi midir?
Faktoring kredi midir?Faktoring kısa vadeli bir borçlanma aracı olduğu için uzun vadeli ticari kredilere göre daha maliyetli bir seçenektir. Bankaların kısa vadeli kredi faizlerine (örneğin rotatif kredi, iskonto kredisi vb.) yakındır. Faktoring kesintisini belirleyen bir diğer parametre ise çeki kesen kişinin (keşideci) kredibilitesidir.
2006 yılından itibaren faktoring işlemleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından düzenlenmiş ve BDDK tarafından denetlenmektedir.
MADDE 22 – (1) Şirketler; MADDE 25 – (1) Şirketlerin faaliyetleri, Kurumun yerinde denetim yapmaya yetkili meslek personeli tarafından denetlenir.