Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Emperyalizm ne anlama gelmektedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
Emperyalizm anlamı nedir? Emperyalizm ne anlama gelmektedir?

Emperyalizm, güçlü devletlerin ekonomik, siyasi ve askeri etkilerini yaymak amacıyla başka ülkeleri denetimleri altına almalarına verilen isimdir. Bu denetim genellikle zengin kaynaklara sahip olan bölgeler üzerinde kurulur ve sömürgecilik ile de ilişkilidir. Emperyalizm, genellikle sömürgeleştirilen ülkenin kültürünü ve haklarını yok sayarak, kendi çıkarları doğrultusunda yönetimini sağlar.

Emperyalizmin temel amacı, güçlü devletlerin kendi refahlarını ve çıkarlarını artırmak, aynı zamanda da denetimleri altındaki ülkeleri sömürerek ekonomik kazanç elde etmektir. Bu durum genellikle sömürge ülkelerde yerel halkların sömürülmesi, kültürel baskı altına alınması ve yönetimleri üzerinde söz sahibi olamaması gibi sonuçlar doğurur.

Emperyalizm, tarih boyunca birçok ülkede sömürgecilik politikalarıyla ilişkilendirilmiştir ve günümüzde de bazı ülkelerin diğerlerini etkileme ve denetim altına alma çabaları emperyalist politikalar olarak değerlendirilebilir. Bu sebeple emperyalizm, hakim güçler ile zayıf veya denetim altındaki ülkeler arasında güç dengesizliğine dayalı ilişkileri ifade eder.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri