Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Doner sermayeli kurulus ne demek?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

Döner sermayeli kuruluş ne demek?​

Döner sermayeli işletmeler, genel ve katma bütçeli idarelerin kanunlarla verilen temel ve sürekli kamu görevlerine bağlı olarak ortaya çıkan, piyasada fiyatlandırılabilir olan ve genel idare ilkelerine göre yürütülmesi mümkün olmayan mal ve hizmet üretimine ilişkin faaliyetleri sürdürebilmek için oluşturulan …

Döner sermayeli işletmelerin kuruluş amaçları nelerdir?​

Döner sermayeli işletmelerin kuruluş amaçları nelerdir?
Türk kamu mali yönetimine döner sermaye kavramının genel çerçevesi 1050 sayılı Muhasebe Umumiye Kanunu’nun 49. maddesine dayanılarak, ticari, sınai, tarımsal, kültürel ve mesleki faaliyetler yapmak atıl kapasitenin kullanımı, devlete ek gelir sağlama, ekonomideki talebi karşılama, serbest kaynak oluşturma, daha fazla …

Döner sermaye ne oluyor?​

Döner sermaye ne oluyor?
Döner sermaye, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet kalitesini artırması için ihtiyaç duyulan mal ve diğer hizmetleri alabilmesi ve verebilmesi için kurumlar bazında ilgili kanunla izin verilen kurum içi ticari etkinliklere verilen genel addır. Elde edilen gelir ortak bir havuz sisteminde biriktirilir.

Döner sermayeli kuruluşlar hangileri?​

Ülkemizde özellikle eğitim, sağlık, kültür, tarım ve orman alanlarında kamu idarelerine bağlı olarak faaliyet gösteren döner sermayeli işletmeler bulunmaktadır. Devlet ve üniversite hastaneleri, meslek liseleri bünyesindeki atölyeler ile orman işletme müdürlükleri söz konusu işletmelerin en bariz örnekleridir.

Döner sermaye bütçesi ne demek?​

Döner sermaye bütçesi ne demek?
Döner sermaye bütçeleri ilgili mali yılda elde edileceği tahmin edilen gelirler ve yapılması planlanan giderleri ifade etmektedir. Diğer bir deyişle, hazır nakit bir değeri ifade etmemekte olup, bir harcama izni niteliğindedir. Bir harcamanın yapılabilmesi için bütçede ödeneğinin bulunması zorunludur.

Döner sermayeli işletmeler nelerdir örnek?​

Döner sermayeli işletmeler nelerdir örnek?

Işletmelerin kuruluş amaçları nelerdir?​

İşletmelerin kuruluş nedeni insanların ihtiyaç duyduğu mal ve hizmeti üretmektir. İşletmeciler söz konusu ihtiyaçları karşılayarak kendilerine kar ve ya başka biçimde yarar sağlamayı amaçlarlar.

Üniversite döner sermaye nedir?​

Üniversite döner sermaye nedir?
Döner sermaye bir ödeme sistemidir. Döner sermaye sisteminin oluşturulmasının temel sebebi devletin iktisadi işletmelerinden nakit kar elde etmektir. Döner sermayeden elde edilen kazanın bir bölümü hazineye aktarılır. Geriye kalan kısım ise o kurumun personelleri arasında dağıtılır yani ödenir.

Döner sermaye ödemesi nasıl yapılır?​

Döner sermaye ödemesi nasıl yapılır?
1) E-Devlet Kapısı ile yapılan entegrasyon sonucu https://www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden “Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama / Döner Sermaye Ödeme” bölümünden tüm harç ve döner sermaye ücretlerinin görüntülenmesi ve döner sermaye hizmet bedelinin ödenmesi sağlanmaktadır.

Döner sermaye hizmet bedeli ne kadar?​

Kadastro İşlemlerinde Döner Sermaye Hizmet Bedeli: Hizmet Bedeli sütununda gösterilen miktarın, yöresel katsayı ile çarpımından elde edilen ve hiçbir surette 58,25 TL den az olmayan bedeldir. Söz konusu bedel; maktu olarak, yöresel katsayı uygulanarak veya sözleşme bedeline göre tespit edilebilir.
 
Döner sermayeli kuruluşlar, genel ve katma bütçeli idarelerin kanunlarla verilen temel ve sürekli kamu görevlerine bağlı olarak ortaya çıkan, piyasada fiyatlandırılabilir olan ve genel idare ilkelerine göre yürütülmesi mümkün olmayan mal ve hizmet üretimine ilişkin faaliyetleri sürdürebilmek için oluşturulan kuruluşlardır. Bu kuruluşlar özellikle eğitim, sağlık, kültür, tarım ve orman alanlarında kamu idarelerine bağlı olarak faaliyet gösterirler. Döner sermayeli işletmeler devlet ve üniversite hastaneleri, meslek liseleri bünyesindeki atölyeler ile orman işletme müdürlükleri gibi kurumları kapsayabilir.

Döner sermaye, kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet kalitesini artırmak için ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri alıp satabilmelerini sağlayan bir mekanizmadır. Elde edilen gelir genellikle ortak bir havuzda biriktirilir ve kurum içi ticari etkinliklerle elde edilir. Döner sermaye bütçesi ise ilgili mali yılda elde edilmesi tahmin edilen gelirleri ve yapılması planlanan giderleri ifade eder. Bu bütçe harcama izni niteliğinde olup, bir harcama yapabilmek için ödeneğin bulunması gerekmektedir.

Üniversite döner sermaye ise üniversitelerin bu sistemi kullanarak nakit kar elde etmelerini sağlayan bir ödeme sistemidir. Döner sermayeden elde edilen kazancın bir kısmı genellikle hazineye aktarılırken, geriye kalan kısım kurum içindeki personellere dağıtılır.

Döner sermaye ödemeleri genellikle E-Devlet Kapısı üzerinden yapılmaktadır. Tapu ve Kadastro Harçları veya diğer döner sermaye ücretleri için https://www.turkiye.gov.tr adresinden ödeme yapılabilmektedir. Ödenecek döner sermaye hizmet bedeli, kadastro işlemlerinde belirli standartlara göre hesaplanır ve genellikle maktu bir ücret veya sözleşme niteliğine göre belirlenir. Bu bedel 58,25 TL'den az olamaz ve yöresel katsayılarla da belirlenebilir.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri