M
Modoratör
Misafir
Damarda pıhtı olursa ne olur?
Damarlarda pıhtı nedir? Pıhtı atardamarlarda olursa dokuların beslenmesi bozulur. Toplardamarlarda olursa dokudan kirli kan boşalamaz ve dokuda birikir. Pıhtı bazen bir damarda olup, o damarı tıkarken, bazen pıhtı kan akımı ile sürüklenip başka bir damarı yada organın damarını tıkayabilir.Kan pıhtısı nasıl yok edilir?
Kan pıhtılaşmasının tedavisi ilaç ile yapılmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, kişiye ağız yolu ile verilebilir ya da deri altından enjekte de edilebilir. Ama unutulmamalıdır ki; bu ilaçlar kanama oluşturabileceği için kontrollü bir şekilde alınmalıdır.Ancak, gevşeyerek yerinden kopması ve kan dolaşımına katılması da söz konusu olabilir. Bu durum “emboli” olarak adlandırılır. Kanda fibrin adı verilen proteinler, trombositlerle biraraya gelerek kan pıhtısını oluşturur. Bu süreç kan kaybını yavaşlatıp, aşırı kan kaybını önlediğinden vücut için hayati önem taşır.
Damarda pıhtı nasıl tedavi edilir?
Damarda pıhtı nasıl tedavi edilir?Tıkanıklık gösteren damara kateter(ince borucuk) yerleştirilir. Bu kateter içinden pıhtı eritici ilaç verilir. İlaç verilişi ortalama 12 saat sürer. Tedavi sırasında kanama gibi riskli durumlar gelişebileceği için hasta yoğun bakım birimine gönderilir ve burada takibi yapılır.
Pıhtı çözücü ilaçlar nelerdir?
Pıhtı çözücü ilaçlar nelerdir?Türkiye piyasasında birkaç yıldır bulunan Pradaxa, Eliquis, Lixiana ve Xarelto isimli ilaçlar pıhtı önleme konusunda birçok durumda Coumadin yerine kullanılabilmektedir. Avantajları Coumadin gibi INR takibine ihtiyaç duymadan onun gibi kan sulandırıcı etki sağlamalarıdır.