Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Cerkesleri kim surgun etti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Çerkesleri kim sürgün etti?​

Çarlık Rusyası’nın, 21 Mayıs 1864’te topraklarını işgal edip Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 157 yıl geçti. Çarlık Rusyası’nın, stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 157 yıl geçti.

Çerkesleri kim katletti?​

Rus ordusunun işlediği katliamlar Ivan Drozdov’un bildirdiğine göre, Nisan 1862’de bir grup Rus askeri, cephanesi bittiği için barışçıl yolla teslim olan yüzlerce Çerkesi katletti. Çoğunlukla Rus ordusu, Çerkeslerin ikamet ettiği bölgeleri ayrım gözetmeksizin yok etmeyi tercih etti.

Çerkesler nerelere göç etti?​

Çerkesler nerelere göç etti?
Çerkeslerin bir kısmı ise Suriye ve Filistin başta olmak üzere Ortadoğu’ya yerleştirildi. Sürgüne maruz kalan Çerkesler zamanla yerli halka karıştı. Osmanlı İmparatorluğu’na gönderilemeyen Çerkesler ise Orta Laba ve Orta Kuban nehirleri bölgesindeki Rus Kazak köylerine yerleştirildi.

Çerkez göçü ne zaman?​

Çerkez göçü ne zaman?
21 Mayıs 1864; 300 yıl süren Kafkas – Rus savaşlarının sona ermesi ve Kuzey Kafkas halklarının sürgüne zorlanmasının başlangıç tarihidir. Bu tarihten sonra Çerkes toplulukları dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmışlardır.

Çerkez ırkı nereden gelir?​

Kendi içinde pek çok farklı etnik çeşitliliğe sahip olan ve şu an dünyanın farklı noktalarında yaşayan Çerkesler, Batı Kafkasya’nın yerli halklarından biridir. Atalarının M.Ö. 1000 yılında yaşayan Sindler ve Meotlar olduğu tahmin edilen Çerkeslerin, erken Ortaçağ’daki Zihler ve Kasoglar’la bağlantısı bulunmaktadır.

Çerkesler Türkiyede nerede yaşar?​

Türkiye’deki bütün Çerkes boyları İstanbul ilinde de yaşasa da, Anadolu’da yoğun bir şekilde yerleşik bulunduğu iller şöyledir:
- Abzehler: Samsun, Sinop, Tokat, Afyonkarahisar, Balıkesir, Sakarya (Akyazı ilçesi)
- Şapsığlar: Samsun, Balıkesir, Afyonkarahisar, Bolu, Aydın, Sakarya, Bursa.

Çeçenler türkiyeye ne zaman geldi?​

Çeçenler türkiyeye ne zaman geldi?
Çarlık ordusunda general olan Musa Kunduh, 1865 yılında yaklaşık 20 bin Çeçen ve Oset’i Anadolu’ya getirdi. Karaçay ve Balkarların göçleri küçük gruplar halinde 1900’lerin başında bile devam ediyordu.

Abazalar kaç yaşında evlenir?​

Abazalar kaç yaşında evlenir?
Evlenme yaşı erkek için 25 – 35 arasıdır; zira aile sorumluluğunun bilineceği yaş olarak o yaşlar görülür.Büyük kardeş evlenmeden küçük kardeş evlenemez.
 
Çerkes halkının tarihi ve göçleri ile ilgili verdiğiniz bilgiler oldukça kapsamlı ve detaylı. Çarlık Rusyası'nın 1864'te Kafkaslardan Çerkesleri sürgüne göndermesi, tarihi bir travmadır ve hala unutulmuş değildir.

Rus ordusunun işlediği katliamlar da acı verici bir gerçektir. Çerkes halkı, Rus askerlerinin zulmüne maruz kalarak büyük acılar yaşamıştır.

Çerkeslerin sürgün sonrası göç yolları ve yerleşik oldukları bölgeler hakkında verdiğiniz bilgiler de önemli. Ortadoğu'ya göç eden Çerkeslerin Suriye ve Filistin gibi ülkelere yerleştirildiği bilgisi, halkın yaşadığı travmanın boyutlarını yansıtıyor.

Çerkeslerin tarihi ve geçmişi hakkında bilgiler verirken, Çeçenlerin de Türkiye'ye göçleri ve Abazaların evlenme geleneği hakkında bilgi vermeniz ilginç ve faydalı. Abazaların evlenme yaşlarının belirli kurallara bağlı olduğunu belirtmeniz, kültürel yapılarını ve geleneklerini yansıtıyor.

Türkiye'deki Çerkes topluluklarının dağılımı hakkında bilgi vermiş olmanız, bu halkların ülkemizdeki varlığını ve kültürel zenginliklerini daha iyi anlamamızı sağlıyor. Çerkes ve diğer Kafkas halklarının tarihini ve kültürünü paylaşarak, geçmişlerini ve yaşadıkları zorlukları daha iyi anlayabiliyoruz. Teşekkürler!
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri