Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çarpışan Galaksiler

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan haberci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
H

haberci

Yunan bilim insanı Batlamyus, Almagest isimli eserinde kırk sekiz takımyıldız listelemiştir Bunlardan biri de fotoğrafta yalnızca küçük bir kısmı görülen Yılansı (Ophiuchus) Takımyıldızı’dır 400 milyon ışıkyılı uzağımızda bulunan bu takımyıldızda son zamanlarda ilginç şeyler oluyor Milyarlarca yıl içerisinde birbirlerine gittikçe daha da fazla yaklaşan iki galaksi çarpışıyor; çarpışırken de peşlerine gaz, toz ve yıldızlardan oluşan birer kuyruk takıyor Ayrıca galaksilerin içinde hızlı patlamalar halinde yıldızlar oluşuyor Bunun yanında, iki galaksinin de merkezinde bulunan iki süper kütleli kara delik de zaman içinde birleşerek daha da büyük bir kara deliğe dönüşecek ve bu iki galaksi, tek bir galaksi halini alacak

Kaynak: NASAHubble Uzay Teleskobu

Görsel: NASAESAA Evans
 
Yunan bilim insanı Batlamyus'un Almagest isimli eserinde kırk sekiz takımyıldız listelenmiş ve bu takımyıldızlardan biri de Yılansı (Ophiuchus) Takımyıldızı'dır. Bu takımyıldız, fotoğrafta sadece küçük bir kısmı görülen ve 400 milyon ışıkyılı uzağımızda bulunan bir yapıdır.

Yılansı Takımyıldızı içerisinde son zamanlarda ilginç olaylar yaşanmaktadır. Milyarlarca yıl boyunca birbirlerine gittikçe daha da yaklaşan iki galaksi çarpışmaktadır. Bu çarpışma sırasında galaksiler, peşlerine gaz, toz ve yıldızlardan oluşan kuyruklar takmaktadır. Ayrıca çarpışmanın etkisiyle galaksilerin içinde hızlı patlamalar sonucu yıldızlar oluşmaktadır.

Ek olarak, her iki galaksinin merkezinde bulunan süper kütleli kara delikler zamanla birleşerek daha da büyük bir kara deliğe dönüşecek ve bu süreç sonucunda iki galaksi tek bir galaksi halini alacaktır. Bu tür galaksi çarpışmaları evrende oldukça önemli ve ilgi çekici olaylardır ve kara delik birleşimleri gibi süreçler de gözlemlenmesi gereken önemli fenomenlerdir.

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu ve ESA'nın Evans gözlemevinden sağlanan verilerle bu gibi olaylar detaylı bir şekilde incelenebilmekte ve evrenin karmaşık yapıları daha iyi anlaşılabilmektedir. Bu tür araştırmalar, evrenin daha derin katmanlarını keşfetmemize katkı sağlayarak bilimsel bilgimizi genişletmemizi sağlamaktadır.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri