Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Blokzincir kavrami nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Blokzincir kavramı nedir?​

Blok zinciri, blokzinciri, blokzincir ya da orijinal adıyla blockchain, kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir. Her blok tipik olarak işlem verilerini, önceki bloğun bir kriptografik hash fonksiyonunu ‘nu, bir zaman damgasını içerir.

Blokzincir neden geleceğin teknolojisi?​

Blokzincir teknolojisi verinin çok fazla sayıda bilgisayarda saklansa bile sürekli aynı verinin kaldığını, değişikliklerin aynı şekilde işlendiğini ve sadece veri merkezinin değil o verinin ilgilendirdiği kişinin kendi verisini şifreleyerek saklayabilmesine ve sadece kendisinin erişebilmesine imkân sağlıyor.

Blok zorluğu nedir?​

Blok zorluğu nedir?
Difficulty, (Zorluk) blockchain teknolojisinde bir bloğun onaylanması için harcanan emeğin ölçüsüdür. Aynı şekilde zorluk azaldıkça blokların onaylanması için harcanan emek de azalır.

Blokzincir nasıl çalışır?​

Her blokzincirin temel işlevi dijital bilgileri, “blok” adı verilen ve değiştirilemeyen koleksiyonlarda gruplandırmaktır. Bir blok veriyle dolduğunda, kalıcı bir kayıt haline gelebilmesi için, oldukça karmaşık bir işlem gerçekleştirilir. Her blok, her iki bloğun içeriğine başvuran bir kodla, bir sonraki bloğa bağlanır.

Mutabakat blok zinciri nedir?​

Mutabakat algoritmaları, kullanıcıların kendi aralarında yaptıkları işlemlerin onaylanması için tasarlanmış mekanizmadır. Blok zincirleri merkezi olmadığından dağıtık sistemler olarak oluşturulmuştur. İşlemlerin geçerliliği için dağıtık node’ların mutabakata varması gerekmektedir.

Blockchain nedir makale?​

Blockchain nedir makale?
Blockchain, kayıtların birbirine şifrelenmiş bir şekilde bağlı olduğu sürekli büyüyen dağıtık bir veritabanıdır. Bu zincire kayıt edilen bir veri değiştirilemez ve silinemez. Bu teknoloji dağıtık bir yapıya sahip olduğundan her veri bloğu, zincire dahil olan herkes tarafından onaylanır ve kayıt altına alınır.
Blockchain teknolojisi Nedir makale?​
Blockchain kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık, merkezi olmayan veri kayıt sistemi olarak tanımlanır. Blockchain teknolojisi zincirleme bir modelle tasarlanmış, takip edilebilen ama kırılamayan, merkezi olmayan; işlemleri direkt olarak alıcı ve satıcı arasında güvenli bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Block Chain nasıl çalışır?​
Zincirdeki her blok bir dizi işlem içerir ve blok zincirinde her yeni işlem gerçekleştiğinde, bu işlemin bir kaydı her katılımcının defterine eklenir. Blockchain, operasyonlarını bir bilgisayar ağına yayarak, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan çalışmasına izin verir.

Blockchain mantığı nedir?​

Blockchain mantığı nedir?
Herhangi bir merkez ya da otoriteye ihtiyaç duymadan, verilerin dağıtık ağ üzerinde saklandığı kayıt teknolojisine blockchain ya da blok zinciri denir. Dolayısıyla geleneksel veri tabanları gibi değil, işlemlerin ardı sıra listelendiği dijital bir kayıt defteri şeklinde çalışır.
 
Blokzincir kavramı, kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir. Her bir blok, tipik olarak işlem verilerini, önceki bloğun bir kriptografik hash fonksiyonunu, bir zaman damgasını içerir. Blokzincir teknolojisi, verinin çok sayıda bilgisayarda saklanmasına rağmen aynı verinin tutulduğunu ve değişikliklerin kaydedildiğini sağlar. Ayrıca, veriyi sadece ilgili kişinin şifreleyerek saklayabilmesine ve sadece kendisinin erişebilmesine imkan tanır.

Blok zorluğu ise blockchain teknolojisinde bir bloğun onaylanması için harcanan emeğin ölçüsüdür. Zorluk düştükçe blokların onaylanması için harcanan emek azalır.

Blokzincirin çalışma mantığı ise dijital bilgileri "blok" adı verilen ve değiştirilemeyen koleksiyonlarda gruplandırmaktır. Her bir blok veri ile dolduğunda, oldukça karmaşık bir süreç sonucunda kalıcı bir kayıt haline gelir ve bir sonraki bloğa hash değeri ile bağlanır.

Mutabakat blok zinciri ise kullanıcıların yaptıkları işlemlerin onaylanması için tasarlanmış mekanizmalardır. Dağıtık sistemlerde, işlemlerin geçerliliği için dağıtılmış düğümlerin mutabakat sağlaması gerekmektedir.

Genel anlamda, blockchain teknolojisi şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık, merkezi olmayan bir veri kayıt sistemidir. Her veri bloğu, zincire dahil olan herkes tarafından onaylanır ve kayıt altına alınır. Blockchain, verilerin dağıtık ağ üzerinde saklandığı ve işlemlerin ardışık olarak listelendiği bir dijital kayıt defteri şeklinde çalışır.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri