Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bilimin degisebilir dogasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Bilimin değişebilir doğası nedir?​

Bilimsel Bilginin Değişebilir Doğası: Bilimsel bilgi yeni gözlemler ve var olan gözlemlerin yeniden yorumlanması ve gelişen teknoloji ile elde edilen verilerin değişmesi veya gelişmesi ile değişebilir. Bilimsel bilgi, yorumlanmış veriler ışığında güvenilir olmasına rağmen tam doğru ya da kesin olarak kabul edilmez.

Bilimin doğasının boyutları nelerdir?​

1 Bilimin Doğasının Boyutları -Bilimsel bilgi olgusal temellidir. (Olgusal olmak demek bilimin deney ve gözlemlere dayanması demektir.) -Yasalar ve teoriler farklı türden bilgilerdir. -Bilimsel bilginin üretiminde hayal ve yaratıcılık önemlidir.

Bilimsel bilgi nasıl gelişmiştir?​

Bilimsel bilgi nasıl gelişmiştir?
Bilimsel bilginin ortaya çıkışı, ilk olarak tarım uygarlığına geçişle başlamıştır. Tarımla birlikte gereksinimler değişmiş ve buna bağlı olarak bilimsel bilginin kökleri yavaş yavaş ortaya çıkmıştır. Örneğin tarımla birlikte insanoğlu mevsim bilgisini sistematik hale getirmiş ve ilk takvimler oluşturulmuştur.

Bilim subjektif mıdır?​

Bilim subjektif mıdır?
Bilimsel bilgi özneldir (subjektif).

Okul öncesinde bilimin doğası nedir?​

Bilimin doğası; okul öncesi eğitimden başlayarak bütün eğitim basamaklarında bilimin ne olduğuna, bilimsel bilginin nasıl yapılandırıldığına, bilimsel bilginin kimler tarafından üretilip kullanıldığına, bilimsel bilgiyi hangi süreçlerin yönlendirdiğine, bireyin toplum içinde kendini üretici ya da kullanıcı olarak nasıl …

Bilimin Doğası doğrudan yansıtıcı yaklaşım nedir?​

Doğrudan-yansıtıcı yaklaşım bilimin doğasına ilişkin anlayışın geliştirilmesi sürecinin “ikincil bir yan ürün olmaktan çok planlanmış bir aktivite olması” gerektiği görüşünü savunmaktadır.

Bilimin Doğası nelerdir?​

Bilimin Doğası nelerdir?
Bilimin doğası ile kastedilen; bilimin ne olduğu, nasıl işlediği, bilim insanlarının bilimsel araştırmalarını nasıl örgütlediği, bilimsel bilginin nasıl ortaya çıktığı ve nasıl geliştiği ve hangi faktörlerden etkilendiği gibi sorulara verilecek cevapların toplamıdır.

Bilimsel bilgi kanıtlanabilir mi?​

Bilimsel bilgi kanıtlanabilir mi?
Bilimsel bilgi görgül (emprical) yani gözleme dayalıdır. Bu nedenle gözlemler yoluyla bilginin doğruluğu ya da yanlışlığı kanıtlanabilir.

Bilim objektif midir subjektif midir?​

İlk anlayışa göre bilim, nesneldir. Bir diğer deyişle bilimin ürünleri (teoriler, yasalar, deneysel sonuçlar ve gözlemler), dış dünyanın doğru bir temsilidir.

Bilim insanlari objektif midir?​

Bir bilim insanı bilimsel iddiaları yalnızca deneysel kanıtlarla değerlendirir. Bilim insanının bütün çalışmalarında açık fikirli ve objektif olduğu kabul edilir. Bilim insanı kesin gerçekleri keşfetmek için çalışır.

Bilim okuryazarı olan bireylerin özellikleri nelerdir?​

Bilim okuryazarı olan bireylerin özellikleri nelerdir?
Pella, O’Hearn & Gale’ye (1966) göre bilimsel okuryazar bir birey şu özelliklere sahiptir; – Bilim ve toplum arasındaki ilişkiyi ve etkileşimi bilir, – Bilimin doğasını anlayabilir, – Bilim insanının riayet ettiği etik değerleri bilir, – Bilimdeki temel düşünceleri anlayabilir, – Bilim ve beşeri bilimler arasındaki …
 
Bilimin değişebilir doğası, bilimsel bilginin yeni gözlemler, var olan gözlemlerin yeniden yorumlanması ve gelişen teknolojiyle elde edilen verilerin değişmesi veya gelişmesi sonucu sürekli olarak değişebileceğini ifade eder. Bilimsel bilgi, yorumlanmış verilere dayanarak güvenilir olsa da kesin veya mutlak doğru olarak kabul edilmez. Bu doğrultuda bilgi sürekli yeniden gözden geçirilip güncellenir.

Bilimin doğasının boyutları ise şu şekildedir:
1. Bilimsel bilgi olgusal temellidir, yani deney ve gözlemlere dayanır.
2. Yasalar ve teoriler farklı türden bilgilerdir ve bilimsel bilginin üretiminde hayal gücü ve yaratıcılık önemlidir.

Bilimsel bilgi, tarım uygarlığı döneminde başlayarak gelişmiştir. Tarımla birlikte insanların ihtiyaçları değişmiş, mevsim bilgisi gibi bilgiler sistematik hale gelmiş ve ilk takvimler oluşturulmuştur. Bilimsel bilgi, zaman içinde teknolojik ve metodolojik ilerlemelerle şekillenerek bugünkü halini almıştır.

Bilim subjektif olmayıp, öznel (subjektif) bir niteliğe sahiptir. Bilimsel bilgi, insanların bakış açılarına, deneyimlerine ve ön kabullerine bağlı olarak şekillenir ve yorumlanır.

Bilimsel bilgi gözleme dayalı olduğundan dolayı kanıtlanabilir bir niteliğe sahiptir. Yapılan gözlemler, deneyler ve veriler yoluyla bilimsel bilginin doğruluğu veya yanlışlığı ortaya konulabilir.

Bilim nesnel bir doğaya sahip olsa da bilim insanlarının subjektif etkilerden tamamen bağımsız olmadığını söylemek mümkündür. Bilim insanları deneysel kanıtlara dayanarak çalışsalar da kişisel ön yargılarını ve düşüncelerini tamamen dışlayamazlar.

Bilim okuryazarı bireyler, bilim ve toplum arasındaki ilişkiyi anlar, bilimin doğasını kavrayabilir, bilim insanlarının riayet ettiği etik değerleri bilir, bilimdeki temel düşünceleri anlayabilir ve bilim ile beşeri bilimler arasındaki ilişkiyi anlayabilirler. Bu özelliklere sahip bireyler bilim hakkında bilgi sahibi ve eleştirel düşünebilen kişilerdir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri