Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Beyaz ten cekinik mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Beyaz ten çekinik mi?​

Baskın Gen ve Çekinik Gen Arasındaki Farklar Açık renk saç, düz saç, yapışık kulak memesi, açık renk göz, beyaz ten, ince dudaklılık, normal tansiyon, doğuştan sağırlık ve kısa kirpik gibi karakteristik özellikler ise çekinik genler sonucunda meydana gelir.

Verilenlerden hangisi canlılarda genetik çeşitliliğe neden olmaz?​

DNA’nın yapısında nadiren görülen mutasyonlar (kalıtsal farklılıklar) hariç genetik çeşitlilik görülmez.

Genetik özellikler kimden geçer?​

Genetik özellikler kimden geçer?
Çocukların cinsiyetini belirleyen özellikler babadan gelir. Bebekler annelerinden her zaman X kromozomunu alırken babalarından da X kromozomu alırlarsa bebeğin cinsiyetin kız, babalarından Y kromozomu alırlarsa erkek olur.

Kalıtsal özellikler nelerdir?​

Kalıtsal özellikler nelerdir?
Genlerle anne ve babadan çocuğa geçen özelliklere kalıtsal özellikler denir. Kalıtsal hastalıklar ya da bozukluklar kusurlu genlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasından kaynaklanır. Genler DNA’dan yapılmıştır ve bir canlının büyümesi, gelişmesi ve yaşamını sürdürmesi için gerekli bilgileri taşıyan kalıtım birimidir.

Çekinik olmak ne demek?​

çekinik.baskılanan,baskı altında kalan,kendini belli etmeyen,etkiden yoksun,zayıf ,silik.

Orak hücreli anemi baskın mi çekinik mi?​

Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Orak hücreli anemi, alyuvarlardaki oksijen taşıyıcı protein olan hemoglobinin anormalliği sonucu alyuvarların orak şeklini almasıyla oluşan otozomal resesif kalıtılan genetik bir hastalıktır.

Kalıtım Kişiliği Etkiler mi?​

Kalıtım Kişiliği Etkiler mi?
Genel olarak, genetiğin kişiliği şekillendirmede ebeveynlerden daha fazla etkisi vardır. Moleküler genetik, hangi genlerin hangi kişilik özellikleriyle ilişkili olduğunun incelenmesidir. Paylaşılmayan çevresel etkiler olarak bilinen, büyük ölçüde bilinmeyen çevresel etkiler, kişilik üzerinde en büyük etkiye sahiptir.

Genetik çeşitliliğe neden olan etkenler?​

Genetik çeşitliliğe neden olan etkenler?
Nedenleri. Mutasyonlar, DNA nükleotit çiftlerin dizilim sıralamasını değiştirdiği için genetik varyasyonların temel kaynağıdır. Mutasyonlar nadir olarak görülür ve çoğu mutasyon nötral ya da zararlı etkilere sahiptir, ancak yeni bir alel doğal seçilim tarafından tercih de edilebilir.

Doğal seçilim kalıtsal çeşitliliği artırır mı?​

Doğal seçilim birey üstünde tümüyle işler ama sadece kalıtsal özellikler bir sonraki nesile aktarılabilir. Öte yandan uyum konusunda daha başarılı olan bireylerin kalıtsal özelliklerinin gelecek kuşaklara daha etkin olarak aktarılmasını sağlar.
 
Beyaz ten, çoğunlukla çekinik genler sonucunda meydana gelen bir özelliktir. Açık renk saç, düz saç, yapışık kulak memesi, açık renk göz, beyaz ten, ince dudaklılık, normal tansiyon, doğuştan sağırlık ve kısa kirpik gibi özellikler genetik çeşitliliğin bir göstergesi olabilir.

Genetik çeşitliliği etkileyen faktörler arasında mutasyonlar önemli bir yer tutar. Mutasyonlar, DNA'nın nükleotit dizilimini değiştirerek genetik varyasyonlara yol açar. Bu genetik değişiklikler nadir olabilir ve çoğu zaman nötral veya zararlı etkilere sahip olabilir. Ancak yeni bir alel oluşturabilir ve doğal seçilim tarafından tercih edilebilir.

Orak hücreli anemi, otozomal resesif kalıtılan genetik bir hastalıktır. Bu durumda, hastalık geni çekinik olarak ifade edilir ve hastalığa yol açmak için iki kopyanın da olması gerekir. Eğer bir kişide sadece bir kopya varsa, taşıyıcı olabilir ancak hastalığı göstermez. Bu nedenle, orak hücreli anemi çekinik bir genetik hastalıktır.

Genetik bazı özellikler babadan, bazıları anneden geçer. Örneğin, çocuğun cinsiyeti babadan gelen X veya Y kromozomuna bağlıdır. X kromozomu alan bebek kız olurken, Y kromozomu alan bebek erkek olur.

Doğal seçilim, bireyler arasında uyum konusunda daha başarılı olanların kalıtsal özelliklerinin gelecek kuşaklara daha etkin olarak aktarılmasını sağlar. Bu sayede popülasyonlarda belirli özelliklerin sıklığı artabilir ve genetik çeşitlilik yoluyla türlerin adaptasyonu desteklenir.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri