Beni Kureyza, Beni Nadir ve Beni Kaynuka Yahudileri, Medine’de yaşayan ve İslam peygamberi Hz. Muhammed ile Medine Sözleşmesi’ne dayalı olarak birlikte yaşayan Yahudi kabilelerindendi. Ancak bu kabileler zamanla Müslümanlarla çeşitli nedenlerle çatışmaya girdi ve sürgün edildiler ya da cezalandırıldılar. Aşağıda detaylı bilgiler verilmiştir:
Beni Kureyza, Hendek Savaşı (627) sırasında Müslümanlarla yaptıkları anlaşmaya uymayarak, Kureyş ve müttefikleriyle iş birliği yapmıştır. Bu ihanetin ardından, savaş sonrası Hz. Muhammed tarafından kuşatma altına alındılar. Yaklaşık 25 gün süren kuşatma sonunda teslim oldular.
Müslümanlar, Beni Kureyza’nın cezasını belirlemek üzere daha önce müttefikleri olan Evs kabilesinden Sa'd bin Muâz'ı hakem olarak seçtiler. Sa'd bin Muâz, Tevrat’taki hükümlere dayanarak, savaş suçlusu kabul edilen Beni Kureyza erkeklerinin öldürülmesine, kadın ve çocukların esir alınmasına karar verdi. Bunun sonucunda, yaklaşık 600-900 kadar Yahudi savaşçısı öldürüldü, kadın ve çocuklar esir alındı.
Beni Nadir kabilesi, Medine'de yaşayan güçlü Yahudi kabilelerinden biriydi. 625 yılında, Uhud Savaşı'ndan sonra, Hz. Muhammed, Beni Nadir’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Ancak Beni Nadir, Hz. Muhammed’i öldürmek için bir suikast planı yaptı. Bu suikast girişimi ortaya çıkınca, Müslümanlar Beni Nadir’i Medine’den sürgün ettiler.
Beni Nadir savaşını kim kazandı?
Müslümanlar, Beni Nadir’i kuşatma altına aldı ve Beni Nadir kabilesi teslim olmak zorunda kaldı. Sonuç olarak, Müslümanlar savaşı kazandı. Beni Nadir kabilesi, Hayber ve Şam bölgesine göç etmek zorunda kaldı. Giderken taşınabilecekleri kadar mal ve silahlarını yanlarında götürdüler. Medine’de bıraktıkları topraklar, Müslümanlar arasında paylaştırıldı.
Beni Kaynuka, Bedir Savaşı'ndan (624) sonra Müslümanlarla yaşanan bir gerilim sonucu sürgün edilmiştir. Müslümanlar Bedir Zaferi’ni kazandıktan sonra, Medine'deki Yahudi kabilelerinden biri olan Beni Kaynuka'nın Müslümanlara karşı düşmanca tutum sergilediği görüldü.
Beni Kaynuka sürgünün nedeni neydi?
Bir rivayete göre, Beni Kaynuka çarşısında bir Yahudi kuyumcu, Müslüman bir kadına saygısızlık yapmış ve bir Müslüman bunu protesto edince kavga çıkmış, ardından Müslüman öldürülmüştür. Bu olay üzerine Hz. Muhammed, Beni Kaynuka Yahudilerine karşı harekete geçti ve 15 günlük bir kuşatma sonrası teslim oldular.
Hz. Muhammed, Beni Kaynuka'nın öldürülmesine karar vermedi, ancak Medine’den sürülmelerine hükmetti. Sonuç olarak, Beni Kaynuka Yahudileri Şam’a doğru sürgün edildi.
1. Beni Kureyza Savaşı ve Sürgünü (627)
Beni Kureyza neden sürgün edildi?Beni Kureyza, Hendek Savaşı (627) sırasında Müslümanlarla yaptıkları anlaşmaya uymayarak, Kureyş ve müttefikleriyle iş birliği yapmıştır. Bu ihanetin ardından, savaş sonrası Hz. Muhammed tarafından kuşatma altına alındılar. Yaklaşık 25 gün süren kuşatma sonunda teslim oldular.
Müslümanlar, Beni Kureyza’nın cezasını belirlemek üzere daha önce müttefikleri olan Evs kabilesinden Sa'd bin Muâz'ı hakem olarak seçtiler. Sa'd bin Muâz, Tevrat’taki hükümlere dayanarak, savaş suçlusu kabul edilen Beni Kureyza erkeklerinin öldürülmesine, kadın ve çocukların esir alınmasına karar verdi. Bunun sonucunda, yaklaşık 600-900 kadar Yahudi savaşçısı öldürüldü, kadın ve çocuklar esir alındı.
2. Beni Nadir Savaşı ve Sürgünü (625)
Beni Nadir olayının nedeni nedir?Beni Nadir kabilesi, Medine'de yaşayan güçlü Yahudi kabilelerinden biriydi. 625 yılında, Uhud Savaşı'ndan sonra, Hz. Muhammed, Beni Nadir’e bir ziyaret gerçekleştirdi. Ancak Beni Nadir, Hz. Muhammed’i öldürmek için bir suikast planı yaptı. Bu suikast girişimi ortaya çıkınca, Müslümanlar Beni Nadir’i Medine’den sürgün ettiler.
Beni Nadir savaşını kim kazandı?
Müslümanlar, Beni Nadir’i kuşatma altına aldı ve Beni Nadir kabilesi teslim olmak zorunda kaldı. Sonuç olarak, Müslümanlar savaşı kazandı. Beni Nadir kabilesi, Hayber ve Şam bölgesine göç etmek zorunda kaldı. Giderken taşınabilecekleri kadar mal ve silahlarını yanlarında götürdüler. Medine’de bıraktıkları topraklar, Müslümanlar arasında paylaştırıldı.
3. Beni Kaynuka Olayı ve Sürgünü (624)
Beni Kaynuka hangi savaşta sürgün edildi?Beni Kaynuka, Bedir Savaşı'ndan (624) sonra Müslümanlarla yaşanan bir gerilim sonucu sürgün edilmiştir. Müslümanlar Bedir Zaferi’ni kazandıktan sonra, Medine'deki Yahudi kabilelerinden biri olan Beni Kaynuka'nın Müslümanlara karşı düşmanca tutum sergilediği görüldü.
Beni Kaynuka sürgünün nedeni neydi?
Bir rivayete göre, Beni Kaynuka çarşısında bir Yahudi kuyumcu, Müslüman bir kadına saygısızlık yapmış ve bir Müslüman bunu protesto edince kavga çıkmış, ardından Müslüman öldürülmüştür. Bu olay üzerine Hz. Muhammed, Beni Kaynuka Yahudilerine karşı harekete geçti ve 15 günlük bir kuşatma sonrası teslim oldular.
Hz. Muhammed, Beni Kaynuka'nın öldürülmesine karar vermedi, ancak Medine’den sürülmelerine hükmetti. Sonuç olarak, Beni Kaynuka Yahudileri Şam’a doğru sürgün edildi.
Sonuç ve Genel Değerlendirme
- Beni Kureyza: Hendek Savaşı’nda ihanet ettikleri için savaş sonrası cezalandırıldılar.
- Beni Nadir: Hz. Muhammed’e suikast planladıkları için sürgün edildiler.
- Beni Kaynuka: Müslümanlarla yaşanan gerilim ve saldırgan tutumları nedeniyle sürgün edildiler.