Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Atlara neden tuz Yalatilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Atlara neden tuz Yalatılır?​

Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur. Tuzun öncelikle sodyum ve klorürden oluşması, ancak kalsiyum, magnezyum, selenyum ve fosfor gibi diğer temel iz mineralleri içermesi hayvanların sağlıklı gelişimi için önemlidir.

Gebe hayvana tuz verilir mı?​

Kuru dönemde kaliteli baklagil otları, silaj, şalgam, posa gibi sulu kaba yemler tek kaba yem olarak veya fazla miktarda kullanılmamalıdır. İneklere ayrıca tuz verilmemelidir.
Ineklere tuz verilir mi?​
Sıcak yaz aylarında sıcaklık stresine karşı rasyona ekstradan inek başına günlük 100 gr civarında tuz ilavesi yapılması, süt üretimini destekleyici bir rol oynamaktadır. Tuz ilavesinin daha fazla miktarlarda yapılması, hem hayvanın süt üretimi açısından faydalı olmamakta, hem de ekonomik değildir.

Koyuna kaç günde bir tuz verilir?​

Koyuna kaç günde bir tuz verilir?
– Erzincan’da geçimini küçükbaş hayvancılıkla sağlayan Şavak Aşireti mensupları, yıllardır süregelen koyun tuzlama geleneğini sürdürüyor. Küçükbaş hayvan üreticileri en az haftada bir defa taşların üzerine tuz dökerek koyun sürülerinin tuz ihtiyacını gideriyorlar.

Gebe ineğe mısır silajı verilir mi?​

Gebe ineğe mısır silajı verilir mi?
Düveler bu dönemde gelişmeleri ve süt verimleri için ek bir enerjiye ihtiyaç duyarlar. İyi kalitede kuru yonca, kuru ot, silaj beslemede önemlidir. Mısır silajı ile beslenen düvelerin kalsiyum ve fosfor ihtiyaçları ayrıca karşılanmalıdır. Gebe ineğe ve düveye ilk aylarda özel bir bakım gerekmemektedir.

Kuzu nasıl kilo alır?​

Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.

Kuzulara saman verilir mi?​

Meraya ilave olarak günde 200-300 gram kesif yem takviyesi yapılmalıdır. Kış mevsiminde doğan kuzular meraya çıkamadıkları için onlara iyi kalitede kuru ot veya kuru yonca otu temin etmeliyiz. Zorunlu olmadıkça kuzulara hububat samanı vermemeliyiz. Çünkü, kuzular samandan yeteri kadar yararlanamazlar.
 
Tuz, hayvanların sağlıklı gelişimi için önemli olan birçok mineral içerdiği için atlara yalatılır. Sodyum ve klorür gibi temel minerallerin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, selenyum ve fosfor gibi iz mineralleri içerdiği için tuz, hastalıklara karşı bağışıklık kazanmalarına ve direnç geliştirmelerine yardımcı olur.

Gebe hayvanlara tuz verilmemesi önerilir. Kuru dönemde kaliteli baklagil otları, silaj, şalgam gibi sulu kaba yemlerin tek başına veya fazla miktarda kullanılmaması gerektiği belirtilir.

Sıcak yaz aylarında ineklere ek olarak günlük 100 gram civarında tuz ilavesi yapılması, süt üretimini destekleyici bir rol oynayabilir. Ancak tuz ilavesinin daha fazla miktarlarda yapılmasının hem hayvanın süt üretimi açısından faydalı olmayacağı hem de ekonomik olmayacağı vurgulanmıştır.

Koyunlara haftada en az bir defa taşların üzerine tuz dökülerek tuz ihtiyaçlarını gidermeleri gerektiği belirtilirken, gebe ineklere mısır silajı verilmesinin kalsiyum ve fosfor ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği vurgulanmıştır.

Kuzuların sağlıklı kilo alabilmesi için mera yetersizse 2-4 kilo silo yemi ile birlikte günde 500-600 gram kesif yem verilmesi önerilmiştir. Kış mevsiminde doğan kuzular için iyi kalitede kuru ot veya kuru yonca otunun temin edilmesi gerektiği ve zorunlu olmadıkça hububat samanı verilmemesi gerektiği belirtilmiştir. Bu şekilde kuzuların samandan yeterince faydalanamayacağı vurgulanmıştır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri