Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

AŞILAMA YÖNTEMİ

SoruCevap

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
7
Credits
0
Aşılama, spermle yumurtanın buluşma şansını artırmak için fizyolojiyi desteklemek amacıyla yapılan bir işlemdir.

Erkekten alınan semen örneğinin laboratuvar şartlarında yıkanarak, hızlı hareket eden ve normal görünen spermlerin seçilerek rahim içine verilmesi işlemidir. Bu yöntemle normal görünen ve hızlı hareket eden spermler, vajinal ortamdan uzaklaştırılıp yumurtaya en yakın yere bırakılmış olur. Spermlerin yumurtaya ulaşmak için kat edeceği mesafe kısalır ayrıca, şekil bozukluğu olan ve yavaş hareket eden spermler de ayıklanmış olur. Aşılamanın başarısı %10-15 civarındadır. Açıklanamayan infertilite de, sperme ait hafif derecedeki bozukluklarda, rahim ağzında ve sperm öldüren salgı varlığında uygulanabilir.

Tüp Bebek
Aşılama Nasıl Yapılır?


Kadına verilen hap ya da iğnelerle her ay kendiliğinden oluşan bir adet yumurtanın sayısı iki ya da üçe çıkarılırken, erkeğin spermleri de özel bazı yöntemlerle yıkanıp hazırlanır. Böylelikle spermlerin hareketli olanları küçük bir hacimde yoğunlaştırılmış olur. Verilecek çatlama iğneleri ile yumurtaların çatlama zamanı da ayarlanarak hazırlanmış olan spermler, rahim içerisinde özel bir plastik kanül vasıtasıyla bırakılır. Böylelikle spermlerin gidecekleri yol da kısaltılarak yumurta ya da yumurtalara kolayca ulaşmaları sağlanır. Elbette bu işlemin yapılabilmesi için en az bir kanalın ya da tüpün açık olması şarttır. Dolayısıyla aşılama işleminden önce rahim filmi çekilmesi gereklidir.

Genellikle 3 ya da en fazla 4 uygulamadan sonra gebelik oranlarının artmadığı bilindiğinden daha fazla aşılama tekrarlamaya gerek yoktur. İyice bilinmelidir ki, çocuğu olmayan herkese aşılama yapılamaz.

Eğer erkeğin spermlerinin sayı ve hareketi çok düşük ise aşılamadan beklenecek fayda çok azdır. Bu sayı ve hareket konusunda tam bir fikir birliği olmasa da genellikle kabul gören görüş erkeğin spermlerine yıkama işlemi uygulandıktan sonra toplam ileri doğru hareketli sperm sayısının en az ml de 1 milyonun üstünde olması gerektiğidir. Diğer önemli bir konu da spermlerin şekil bozukluklarıdır. Aşılama öncesinde sperm şekilleri de bu konuda tecrübeli kişilerce detaylı olarak değerlendirilmelidir, normal görünümlü sperm sayısının en az %4-5 olması gerekmektedir.

Normal şekilli olmayan spermlerin sayı ve hareketleri iyi olsa bile yumurtanın kabuğunu delip içerisine girmelerinde problem olabilir.

Aşılamadan fayda göreceği düşünülmeyen ya da 2-4 kez aşılama yapılamasına rağmen gebelik oluşmayan kişilerde tüp bebek tedavisine geçilmelidir.
 
Aşılama yöntemi, spermle yumurtanın buluşma şansını artırmak için fizyolojiyi desteklemeyi amaçlar. Erkekten alınan semen örneği laboratuvar koşullarında yıkanarak, normal ve hızlı hareket eden spermlerin seçilerek rahim içine verilmesini içerir. Bu sayede normal ve hızlı spermler diğer ortamlardan uzaklaştırılıp yumurtaya daha yakın bir konuma yerleştirilir. Spermlerin yumurtaya ulaşması için kat edecekleri mesafe kısalırken, şekil bozukluğu olan ve yavaş hareket eden sperm hücreleri de elemine edilir. Aşılamanın başarı oranı genellikle %10-15 civarındadır. Bu yöntem, açıklanamayan infertilite durumlarında, hafif sperm bozukluklarında ve rahim ağzında engel oluşturan salgılar gibi durumlarda da uygulanabilir.

Tüp bebek yönteminde ise kadına verilen ilaçlarla adet döngüsü düzenlenir ve birden fazla yumurta oluşturulurken, erkeğin spermleri özel bir şekilde hazırlanır. Hareketli sperm hücreleri yoğunlaştırılır ve yumurtaların çatlaması için uygun zaman belirlenir. Hazırlanan spermler özel bir kanül ile rahim içine bırakılır ve böylelikle yumurtalara ulaşmaları hedeflenir. Aşılama işleminden önce rahim filmi çekilerek, en az bir tüpün açık olup olmadığı kontrol edilir.

Aşılama uygulamalarının genellikle 3-4 denemeden sonra başarı oranlarının artmadığı bilinir, bu nedenle fazla tekrarlamaya gerek yoktur. Eğer erkeğin sperm sayısı ve hareketliliği çok düşükse aşılama yönteminden beklenen fayda az olabilir. Sperm sayısı ve hareketliliği konusunda 1 milyonun üzerinde ileri hareketli sperm hücresinin olması genellikle kabul gören bir standarttır. Ayrıca sperm şekil bozuklukları da önemli bir faktördür, normal görünümlü sperm hücrelerinin en az %4-5 oranında olması gerekmektedir.

Aşılamadan beklenen fayda sağlanamayan veya tekrarlanan denemeler sonucunda gebelik gerçekleşmeyen durumlarda tüp bebek tedavisine yönlendirilebilir.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri