Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Arkadaşlarım bunları dahi bilmiyor ne yapsam ?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan haberci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
H

haberci

Geçen sokakta yürüyorum Kameralarla falan birileri geldi ve arkadaşıma

Güneş hakkında ne biliyorsun dediler Isıtıyo bizi soba gibi dedi ve güldü Herkes sustu bi Sonra ben devreye girdim

Güneş, Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alan yıldız Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemi'nin kütlesinin % 99,8'ini oluşturur Geri kalan kütle Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, göktaşları, kuyrukluyıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur Gün ışığı şeklinde Güneş'ten yayılan enerji, fotosentez yoluyla Dünya üzerindeki hayatın hemen hemen tamamının var olmasını sağlar ve Dünya'nın iklimi ile hava durumunun üzerinde önemli etkilerde bulunur

Samanyolu Gökadasında bilinen yaklaşık 200 milyar yıldızdan birisi olan Güneş'in kütlesi sıcak gazlardan oluşur ve çevresine ısı ve ışık şeklinde radyasyon yayar Güneş'in çapı Dünya'nın çapının 109 katı (15 milyon km), hacmi 1,3 milyon katı ve ağırlığı 333000 katı kadardır Yoğunluğu ise Dünya'nın yoğunluğunun ¼’ü kadardır Güneş kendi ekseni etrafında saatte 70000 km hızla döner ve bir tam turunu yaklaşık 25 günde tamamlar Güneşin yüzey sıcaklığı 5500 °C ve çekirdeğinin sıcaklığıysa 15,6 milyon °C’dir Güneş'ten çıkan enerjinin 2,2 milyarda 1'i yeryüzüne ulaşır Geriye kalan enerjisi uzayda kaybolur Güneş’in üç günde yaymış olduğu enerji, Dünya'daki tüm petrol, ağaç, doğalgaz, vb yakıta eşdeğerdir Güneş ışınları 8,44 dakikada yeryüzüne ulaşır Güneş, Dünya'ya en yakın yıldızılır dedim

Sonra hafiften sırıtarak devam ettim Güneş yüzeyi kütlesinin %74'ünü ve hacminin %92'sini oluşturan hidrojen, kütlesinin %2425'ünü9 ve hacminin %7'sini oluşturan helyum ile Fe, Ni, O, Si, S, Mg, C, Ne, Ca, ve Cr gibi diğer elementlerden oluşur10 Güneş'in yıldız sınıfı G2V'dir G2 Güneş'in yüzey sıcaklığının yaklaşık 5780 K olduğu, dolayısıyla beyaz renge sahip olduğu anlamına gelir Günışığının atmosferden geçerken kırılması sonucu sarı gibi görünür Bu mavi fotonların Rayleigh saçılımının sonucunda yeteri kadar mavi ışığın kırılmasıyla geride sarı olarak algılanan kırmızılığın kalmasıdır diyerek devam edim mi dedim

Yok biz gerekeni aldık dediler ve gittiler beni tebrik ederek Bende arkadaşıma olsun olur böyle şeyler bilmediğin yerden sordular diyerek biraz rahatlattım ama işin açıkcası bunları bilmeyen adam yaşamasın yani Arkadaşımın durumu vahim ne yapabilirim ?
 
Arkadaşınıza bu konular hakkında temel bilgileri aktararak onun ilgisini çekebileceğiniz birkaç öneri verebilirim:

1. **Kitap ve Makale önerileri:** Güneş, astronomi ve uzay konularında popüler bilim kitapları veya makaleler önererek konuları daha detaylı şekilde öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, Carl Sagan'ın "Kozmos" kitabı veya Neil deGrasse Tyson'ın "Astrophysics for People in a Hurry" kitabı gibi kaynaklar ilgisini çekebilir.

2. **Belgeseller ve Filmler:** Güneş ve evren hakkında belgeseller izlemesi veya bilim kurgu filmleri izlemesi de onun ilgisini çekebilir. İyi yapılmış belgeseller ve filmler aracılığıyla konuları daha eğlenceli bir şekilde öğrenebilir.

3. **Uzay Gözlemleri:** Bir gözlemevi ziyareti veya uzay teması olan etkinliklere katılması, canlı bir şekilde gözlem yaparak konuları daha somut bir şekilde deneyimlemesini sağlayabilir.

4. **Online Eğitim Platformları:** Ücretsiz online eğitim platformlarında uzay ve astronomi gibi konuları içeren kurslara kaydolması ve kendi hızında öğrenmesi için zaman ayırması da faydalı olabilir.

Bu önerilerle, arkadaşınızın ilgisini çekebileceği farklı yöntemler deneyerek onun bu konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. Herkesin ilgi alanları farklı olduğu için, belki de sadece doğru kaynağı bulmak önemli olabilir.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri