Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ali Kuşçu Astronomi Bilimine Katkısı nedir

Zeberus

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
340.048
Çözümler
6
Tepkime puanı
588
Puan
113
Credits
686
Ali kuşçu kimdir Astronomi Bilimine Katkısı nedir
Ali kuşçu hakkında bilgi
Türk Astronomu.semerkant ta Doğdu. Babası Türkistan Ve Maveraünnehir Emîri Uluğ Beyin Doğancıbaşısı Muhammed. Kuşçu Adının Buradan Geldiği Söylenir. Ilk öğrenimini Semerkant'ta Yaptı. Sonra, Bursalı Kadızade Rumî'den Ve Uluğ Beyin Kendisinden Matematik Ve Astronomi Okudu. Semerkant'tan Kirman'a Giderek öğrenimini Tamamladı. Uluğ Beyin Kurduğu Rasathaneye Müdür Oldu (1421) Ve Onun Zîc (yıldızların Yerlerini Ve Hareketlerini Gösteren Cetvel) Adlı Eserine Yardım Etti. Gürganî Tahtında Oturan Uluğ Bey, Oğlu Abdüllâtif'in Ihaneti Sonucu öldürülünce (1450), Semerkant Medreselerindeki Derslerine Son Verdi Ve Hacca Gitmek üzere Tebriz'e Geldi (1449). Tebriz'de Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan Kendisine çok Itibar Etti Ve Yanında Alıkoydu. Bir Ara, Osmanlılarla Barış Konuşmalarını Yürütmek üzere Elçi Olarak Ali Kuşçu'yu Mehmed ıı'ye (fatih) Yolladı. ünlü Bilgine Hayran Olan Mehmed ıı, Kendisinden Istanbul'da Kalmasını Rica Etti.

Ali Kuşçu, Bu Daveti Ancak Elçilik Görevini Bitirdikten Sonra Gerçekleştirebileceğini Bildirdi: Tebriz'e Döndü, Bir Süre Sonra Bütün Ailesini Alarak Istanbul'a Geldi. Osmanlı-akkoyunlu Sınırında Mehmed ıı'nin Emriyle Büyük Bir Törenle Karşılanan Ali Kuşçu, Ayasofya Medresesine Müderris Oldu. 1474 Yılında öldü.

Eserleri

çalışmaları Iki Yönde Gelişmişti: Kelâm Ve Dilbilgisi, Riyaziye Ve Heyet (matematik Ve Astronomi). Kelâm, Dilbilgisi Ve Nâsırıüddin-i Tusî'nin Tecrid-ül-kelam (sözün Tecridi) Adlı Kitabına Ve Kadı. Adudüddin'in Risale-i Adüdiye'sine (adudüddin'in Risalesi) Yaptığı Yorumlar Ve özellikle Unkud-üz-zevahir Fi Nazm-ül-cevahir (mücevherlerin Dizilmesinde Görülen Salkım) Adlı Eserleri önemlidir. Astronomi Konusunda Ise Farsça Yazdığı Riselet-ül Fi'l Hey'et (astronomi Risalesi) Başta Gelir. Eser, Bazı Ilâvelerle Arapçaya çevrildi. Ali Kuşçu Bu Nüshaya Risalet-ül-fethiye (fetih Risalesi) Adını Vererek Fatih'e Sundu.
Ayrıca Uluğ Beyin Zîc'ine Yaptığı Yorum, En önemli Yazılarındandır. Bunlardan Başka Mahbub-ül-hamail Fi Keşif-il-mesail (meselelerin Keşfinde Tılsımların En Makbulü) Adlı Ansiklopedik Bir Eseri Daha Vardır. çağında Istanbul Medreselerinde Matematik Ve Astronomi çok Gelişmiştir
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri