M
Modoratör
Misafir
5737 sayılı Vakıflar Kanunu ne zaman yürürlüğe girdi?
Dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı 5737 sayılı “Vakıflar Kanunu”, 27 Şubat 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak son hâli ile yürürlüğe girdi.Vakıflar ne zaman ortaya çıktı?
Zamanla artan vakıf hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere 1241 H./1826 M. tarihinde ‘Evfâk-ı Humâyûn Nezâreti’ resmen kurulmuş ve Darphane Nâzırı Hacı Yusuf Efendi ilk nâzırlığa atanmıştır.Vakıf Genel Kurulu kaç yılda bir yapılır?
Vakıf Genel Kurulu kaç yılda bir yapılır?Olağan genel kurul toplantısının her hesap dönemi sonundan itibaren altı ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması zorunludur. Olağanüstü genel kurul toplantısı ise gerektiğince her zaman yapılabilmektedir.
Osmanlıda ilk vakıf sistemini kim kurdu?
Osmanlıda ilk vakıf sistemini kim kurdu?Osman da yine Resûlullah’ın yol göstermesiyle Medine’deki Rûme kuyusunu satın alıp bütün Müslümanların yararına tahsis etmiştir (Tirmizî, Menâkıb, 18). İslam âleminde ilk vakıf, 706 yılında Emevî Halifesi Velîd b. Abdülmelik (705-715) tarafından Şam’da yaptırılan “Ümeyye Camii” için kurulmuştur.
Kimler vakıf yöneticisi olamaz?
Birinci fıkrada belirtilen zorunluluğa uymayanlar ile; a) Vakfın amacı doğrultusunda faaliyette bulunmayan, b) Vakfın mallarını ve gelirlerini amaçlarına uygun olarak kullanmayan, c) Ağır ihmal ve kasıtlı fiilleriyle vakfı zarara uğratan, d) Denetim Makamınca tespit edilen noksanlık ve yanlışlıkları verilen süre …Vakıflar nasıl ortaya çıkmıştır?
Tarihte ilk vakıf; Hazreti Ömer (r.a.)ın Hayber’in fethinden sonra ganimet olarak kendisine düşen bir arazinin satılmaması, miras bırakılmaması ve hibe edilmemesi şartı ile fakir, köle, misafir ve Allah yolunda olanların istifadesi için vermesi ilk vakıf olarak kabul edilmektedir.Vakıf en erken kaç yaşında kurulabilir?
Vakıf en erken kaç yaşında kurulabilir?Vasiyetname ile vakıf kurabilmek için ise, ayırt etme gücüne sahip olmak ve 15 yaşını doldurmak yeterlidir. Tam ehliyetsiz kişilerin ise vakıf kurması mümkün değildir. Tüzel kişilerin de vakıf kurabilmesi mümkündür. Ancak tüzel kişinin organlarının bu hususta yetkili olması gerekir.
Osmanlı imparatorluğu zamanında kurulmuş ve Cumhuriyet döneminde yapıları bozulmadan gelmiş vakıflara ne ad verilir?
Osmanlı imparatorluğu zamanında kurulmuş ve Cumhuriyet döneminde yapıları bozulmadan gelmiş vakıflara ne ad verilir?Cumhuriyet döneminde 1926-1967 yılları arasında başta vakıf ismi değiştirilerek yerine tesis adı verilmiştir.