Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

2000 den sonra ise girenler kidem tazminatini nasil alabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

2000 den sonra işe girenler kıdem tazminatını nasıl alabilir?​

Bu koşullar çerçevesinde, Sosyal Güvenlik Mevzuatı açısından ilk sigorta giriş tarihi 08/09/1999 sonrası olan sigortalılar, ilk sigorta giriş tarihine göre 18/02/2019 tarihinden itibaren (08/09/1999 tarihinden itibaren 7000 sigorta prim gününün sağlanabileceği en erken tarih) en az bir yıldır çalıştıkları işyerinden …

Emekli olanın tazminatı nasıl hesaplanır?​

Kıdem tazminatı hesaplamasında işçinin çalıştığı gün sayısı ve 1 aylık brüt ücreti baz alınır. Gün hesaplaması için; işçinin iş akdinin fesih edildiği tarihten işe giriş tarihi çıkarılarak bir (1) gün ilave edilir. Kıdem tazminatı tutarını hesaplarken çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret ödemesi yapılır.
Çalışan emeklinin yıllık izni kaç gün?​
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden, b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden, c) On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden,az olamaz.

Emekli çalışan ücretsiz izne çıkarılabilir mi?​

Emekli çalışan ücretsiz izne çıkarılabilir mi?
Yazımda da belirttiğim gibi, emekli öğretmenler de dahil olmak üzere emekli çalışanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlanamıyor. Emekli aylığı aldığınızdan, ücretsiz izin döneminiz için nakdi ücret desteği de alamazsınız. Ücretsiz izne ayrılmanız iş sözleşmenizi haklı nedenle fesih hakkı da vermez.

10 yıl çalışan işçi istifa ederse tazminat alır mı?​

10 yıl çalışan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Genel kurala göre istifa eden (İş sözleşmesini İş Kanunu’na uygun biçimde süreli fesih yoluyla fesheden) işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle hiçbir gerekçe belirtmeden istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz.

2000 yılında sigortalı oldum ne zaman emekli olurum?​

08.09.1999 yılı sonrası sigorta başlangıcı olanların sigortalılık süre şartı bulunmamaktadır. 7000 iş günü ve 60 yaş şart yeterlidir. 60 yaşını geçen, 25 yıl sigortalı olan ve en az 4500 gün prim ödeyen çalışanlar da emekli olabilirler.

Kendi isteği ile işten ayrılan kıdem tazminatı alabilir mi?​

İstifa eden işçi normalde kıdem tazminatı alamaz. Ancak bazı durumlarda haklı nedenlerle istifa eden işçilerin kıdem tazminatı alma hakkı doğmaktadır. İstifa eden işçinin, kıdem tazminatına hak kazanamayacağını söylemek her zaman doğru olmaz.
Kıdem tazminatı almak için nereye başvurulur?​
Kıdem tazminatı uyuşmazlıklarında çalışan yazılı olarak işyerinin bulunduğu yerdeki adliyeye başvurmalı. Başvuru adliyelerdeki arabuluculuk bürosuna, büro yoksa bu işi yapmakla yükümlü bulunan sulh hukuk mahkemesi başvurmalı.
 
2000'den sonra işe girenlerin kıdem tazminatını alabilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Mevzuatı'na göre, ilk sigorta giriş tarihi 08/09/1999 sonrası olan sigortalılar, en az bir yıldır çalıştıkları işyerinden kıdem tazminatını alabilirler. Kıdem tazminatı hesaplaması, işçinin çalıştığı gün sayısı ve 1 aylık brüt ücreti baz alınarak yapılır. Çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret ödemesi yapılır. İşçinin iş akdinin fesih edildiği tarihten işe giriş tarihi çıkarılarak bir gün ilave edilerek gün hesaplaması yapılır.

Emekli olan bir işçinin tazminatı ise yukarıda belirtildiği gibi hesaplanır. Emekli çalışanların yıllık izin süreleri de belirli kriterlere göre değişiklik gösterebilir. Bir yıldan beş yıla kadar olanlara on dört gün, beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi gün, on beş yıl ve daha fazla olanlara ise yirmi altı gün izin verilir.

Ücretsiz izne ayrılan emekli çalışanlar, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamazlar ve ücretsiz izin dönemlerinde nakdi ücret desteği alamazlar. Ücretsiz izin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme hakkı vermez.

İstifa eden işçiler genel kural olarak kıdem tazminatı alamazlar. Ancak bazı haklı nedenlerle istifa eden işçilerin kıdem tazminatı alma hakkı olabilir. İşten ayrılan kişiler kıdem tazminatı alabilmek için bulundukları yerdeki adliyeye başvurmalıdır. Uyuşmazlıklar adliyelerdeki arabuluculuk bürosuna veya sulh hukuk mahkemesine başvurularak çözüme kavuşturulabilir. Bu adımları takip ederek kıdem tazminatı alma süreci yönetilebilir.
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri