Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Uzakin koku ne?

Planya makinesi ile neler yapilir?

Profil resmi ne olmali?

Zeberus

Yönetici
Puan 38
Çözümler 6
Zeberus

Uzakın kökü ne?​

uzak – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe uzak “uzun süren, uzamış” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe uza- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.

Kaplamak kelimesinin kökü nedir?​

Kaplamak kelimesinin kökü nedir?
9- kapı, kapamak, kapama, kaplamak, kapsamak, kapsam, kap, kapak, kapalı, kaplamak sözcükleri de aynı kökten gelmekte… Tümünün ortak kökü büyük olasılıkla “kap”tır (bir şeyi içinde saklamak, çevreden yalıtmak için kullanılan araç).

Uzun sözcüğü türemiş mi?​

Uzun sözcüğü türemiş mi?
Eski Türkçe uz “uzak, uzun” sözcüğünden +In sonekiyle türetilmiştir. uza- maddesine bakınız.

Keskin kelimesinin kökü nedir?​

Arapça ḥdd kökünden gelen ḥādd حادّ “keskin, bilenmiş, kızgın” sözcüğünden türetilmiştir.

Artık isim mi fiil mi?​

Artık isim mi fiil mi?
NOT : “Artık” kelimesi “bundan sonra” anlamına gelirse zarf olur: Artık size güvenmiyorum. “Artık” kelimesi isim ve sıfat olarak da kullanılabilir.

Adım sözcüğü türemiş mi?​

Adım sözcüğü türemiş mi?
Eski Türkçe ātım sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *āt- “açmak, adım atmak” fiilinden +Im sonekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Yürek kelimesinin kökeni nedir?​
Osmanlı Türkçesi یورك‎ sözcüğünden devralındı. Sözcük, yorı-/yörü-/yürü- (yürümek, devam etmek, yaşamak) fiilinden -k ekiyle türetilmiş olabilir.

En uzun kelime kaç harf?​

En uzun kelime kaç harf?
En Uzun Türkçe Kelime Kaç Harflidir? Dilimizde kullanılmış en uzun kelime 75 harften oluşmaktadır. Dilimizde belirlenmiş olan en uzun kelime Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesinesiniz kelimesidir.

Türkçe en uzun kelime nedir?​

Türkçe en uzun kelime nedir?
Ancak başında 15 harften oluşan “muvaffakiyetsiz” kısmını, anlamı bozulmadan 20 harflik bir sözcükle değiştirmek mümkündür, çünkü Türkçe sözlüklerde geçen en uzun kelimeler 20 harflidir: kuyruksallayangiller, ademimerkeziyetçilik, egzistansiyalizm veya elektroensefalografi.

Keskin kelimesinin sözlük anlamı nedir?​

Kırıcı, incitici: “En yakın dostlarının bile kusurlarını keskin bir dille yüzlerine vururmuş.” -H.

Artık edat mı bağlaç mı?​

Artık edat mı bağlaç mı?
Ayın kelimeler “sadece” anlamında kullanılıp fiile sınırlama getirdiğinde zarf görevini üstlenir. “Ancak, yalnız” kelimeleri “fakat” anlamında kullanılırsa bağlaç olur. NOT : “Artık” kelimesi “bundan sonra” anlamına gelirse zarf olur: Artık size güvenmiyorum. “Artık” kelimesi isim ve sıfat olarak da kullanılabilir.

Merhaba! İlgili mesajlara detaylı cevaplar vermek istiyorum:

1. **Uzakın Kökü Ne?**
- "Uzak" kelimesi, Eski Türkçe'de "uzun süren, uzamış" anlamına gelen "uzak" sözcüğünden evrilmiştir. Bu kelime, Eski Türkçe "uza-" fiilinden ve Eski Türkçe "+Uk" ekiyle türetilmiştir.

2. **Kaplamak Kelimesinin Kökü Nedir?**
- "Kaplamak" kelimesi, "kapı, kapamak, kapama, kaplamak, kapsamak, kapsam, kap, kapak, kapalı" gibi sözcüklerle aynı kökten gelmektedir. Bu sözcüklerin ortak kökü büyük olasılıkla "kap"tır, yani bir şeyi içinde saklamak veya çevreden yalıtmak için kullanılan araç anlamına gelir.

3. **Uzun Sözcüğü Türemiş mi?**
- "Uzun" kelimesi, Eski Türkçe "uz" (uzak, uzun) sözcüğünden gelir. Bu kelime, +In sonekiyle türetilmiştir.

4. **Keskin Kelimesinin Kökü Nedir?**
- "Keskin" kelimesi, Arapça "ḥdd" kökünden gelen "ḥādd حادّ" sözcüğünden türetilmiştir, anlamı ise "keskin, bilenmiş, kızgın" gibi olabilir.

5. **Artık İsim mi Fiil mi?**
- "Artık" kelimesi "bundan sonra" anlamına geldiğinde zarf görevini üstlenir. Ayrıca isim ve sıfat olarak da kullanılabilir.

6. **Adım Sözcüğü Türemiş mi?**
- "Adım" kelimesi, Eski Türkçe "ātım" sözcüğünden evrilmiştir. Muhtemelen Eski Türkçe *āt- "açmak, adım atmak" fiilinden +Im sonekiyle türetilmiştir, ancak kesin değildir.

7. **Yürek Kelimesinin Kökeni Nedir?**
- "Yürek" kelimesi, Osmanlı Türkçesi'nde "یورك" sözcüğünden devralınmıştır. Muhtemelen yor-/yör-/yürü- (yürümek, devam etmek, yaşamak) fiilinden -k ekiyle türetilmiştir.

8. **En Uzun Kelime Kaç Harf?**
- Dilimizde kullanılmış en uzun kelime 75 harften oluşmaktadır. Bu kelime "Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesinesiniz" şeklindedir.

9. **Türkçe En Uzun Kelime Nedir?**
- Türkçe sözlüklerde geçen en uzun kelimeler genellikle 20 harfli olup, örnekler arasında "kuyruksallayangiller, ademimerkeziyetçilik, egzistansiyalizm veya elektroensefalografi" bulunmaktadır.

10. **Keskin Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir?**
- "Keskin" kelimesi genellikle "kırıcı, incitici" anlamına gelmektedir.

11. **Artık Edat mı Bağlaç mı?**
- "Artık" kelimesi "bundan sonra" anlamına gelirse zarf görevini üstlenir. Ancak "ancak, yalnız" anlamlarında kullanıldığında bağlaç olabilir. Bu kelime aynı zamanda isim ve sıfat olarak da kullanılabilir.

Umuyorum ki verdiğim detaylı bilgiler faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa çekinmeden sormaktan çekinmeyin!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri