Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Panoptik gozetim ne demek?

Chopstick kim icat etti?

Harry Potter film muzikleri kime ait?

Editör

Administrator
Puan 0
Çözümler 1
Editör

Panoptik gözetim ne demek?​

Panoptikon, İngiliz filozof ve toplum kuramcısı Jeremy Bentham’ın 1785 yılında tasarlamış olduğu hapishane inşa modelidir. Tasarımın konsepti gözetlemeye izin verir. Şöyle ki; bütünü (pan-) gözlemlemek (-opticon) anlamına gelen bu tasarım birkaç katlık tek odalı hücrelerden oluşan bir halka üzerine kuruluydu.

Gözetim topluluğu nedir?​

Gözetim toplumu, toplumun devlet tarafından, bireyin devlet tarafından, bireyin toplum tarafından, toplumun birey tarafından, bireyin birey tarafından ve nadiren de olsa devletin birey ve toplum tarafından gözetlendiği yapılara denir.

Panoptikon ve Sinoptikon nedir?​

Panoptikon ve Sinoptikon nedir?
Panoptikon herkesi gözetleyen iktidarı betimlerken sinoptikon herkesin bir azınlığı izlediği, omniptikon ise herkesin herkesi izlediği bir dünyayı ifade etmektedir.

Omniopticon nedir?​

Omniopticon nedir?
herkesin herkesi seyredebildiği ortam *. (bkz: twitter)v.b. son dönemlerde çıkmış olan kavram, herkesin herkesi “gönüllü bir şekilde” gözetlemesi ve/veya izlemesidir.

Panoptik iktidar nedir?​

Ünlü Fransız düşünür Michel Foucault, bu hapishane modelini görülmeden gözetim altında tutan iktidar olarak tanımlamıştır. Foucault’un teorisine göre, panoptikon, iktidarın görünmezliğini simgeler. Görünmez olan şeylerin her zaman, her yerde olma ihtimali vardır.

Panoptikon nedir Ekşi?​

jeremy bentham’in tasarladigi ve hicbir zaman gercek hayata gecirilememis olan hapishane projesi. sekizgen biciminde bolmelerden olusan bir binadir ve tam ortasinda bir gozetleme kulesi vardir (yani oyle tasarlanmistir) kuleden butun hucreler gorulmekte ama hucrelerden kuledekiler gorulmemektedir. amac, mahkumlarin her …

Sinoptikon yaklaşımı nedir?​

Sinoptikon yaklaşımı nedir?
bir azlığın çokluk tarafından izlenmesi. belirli bir grubun çoğunluk grubu etkilemesi. okullarda ögretmenler (azlık) ve öğrenciler (çokluk) örneği gibi. sosyal medyada da influencerlar (azlık) ve takipçileri (çokluk) gibi örnek verilebilir. sanırım.

Bio iktidar ne demektir?​

Bio iktidar ne demektir?
Biyo-iktidar, güçleri önleme, tahrip etme ya da tabi klima amacı güden bir iktidardan ziyade, gücü yaratmaya, potansiyel güçleri aktüelleştirme, varolan gücün gelişimini sağlamaya ve düzenlemeye eğilimli bir iktidardır.
Dispozitif ne demek?​
Dispozitif terimi Foucault’dan başlayıp Deleuze, Agamben ve Zizek ile devam eden geniş bir özne/yönetim kuramının temelinde bulunmaktadır. Genel olarak “öznellik üreterek tabi kılan her araç” bir dispozitiftir diyebiliriz (1).
Biyopolitik ne demek?​
Tıbbi stratejileri kullanan biyopolitika bedenlerin ve nüfusun siyasal hedeflerin nesneleri haline gelmelerini ifade etmektedir. Bunun anlamı, yaşam hareketlerinin iktidar ilişkilerinin odağına yerleşmesidir.

Foucault a göre iktidar nedir?​

Foucault a göre iktidar nedir?
Bu bağlamda Foucault’ya göre iktidar; “kendi örgütlenmelerini kendi oluşturan, güç ilişkilerini dönüştüren, güçlendiren ya da tersine çeviren bir süreç ve bu güç ilişkilerini etkili kılan stratejiler olarak anlaşılmalıdır” (Canpolat, 2003: 99).

Dispozitif nedir Deleuze?​

Dispozitif nedir Deleuze?

Dispositif nedir Agamben?​

Her halükarda önemli olan insan topluluğunun, hayvanlardan farklı olan bir ‘birlikte-yaşama’ üzerinden tanımlanıyor olması. Bu, ortak bir töze iştirak etmek üzerinden değil, tamamen varoluşsal bir paylaşım olarak, hatta tabiri caizse nesnesiz olarak tanımlanıyor: Dostluk, saf bir olma olgusunu birlikte hissetmedir.

Biyopolitik iktidar nedir?​

Biyopolitika ve biyoiktidar aynı mı?​

Biyopolitika ve biyoiktidar aynı mı?
Kavram hem biyopolitika hem de biyoiktidar terimleriyle kullanılsa da Foucault için biyoiktidar, biyopolitikanın daha genişletilmiş halidir.

Panoptik gözetim, Jeremy Bentham'ın tasarladığı hapishane modelidir. Bu tasarım, bütünü gözlemlemeyi sağlayan bir yapıdır. Panoptikon, çember biçiminde ve içinde tek odalı hücreler bulunan bir yapıdır. Tasarımın amacı gözetimi kolaylaştırmak ve insanları sürekli denetim altında tutmaktır. Panoptik gözetim kavramı, görünmeyen bir iktidarın varlığını ve insanların her an gözetim altında olma duygusunu ifade eder.

Gözetim topluluğu ise, devlet, birey, toplum gibi farklı yapıların birbirini gözetlediği bir yapıya denir. Bu kavramda gözlemlenme ve denetim ön plandadır.

Panoptikon ve Sinoptikon kavramları arasındaki fark; Panoptikon herkesi gözetleyen iktidarı betimlerken, Sinoptikon ise bir azınlığın çoğunluk tarafından izlendiği yapıyı ifade eder. Panoptikon, herkesin kontrol altında olduğu bir düzeni simgelerken; Sinoptikon, belirli bir grup tarafından izlenen azınlık gruplarını ifade eder.

Omnioptikon ise herkesin herkesi seyredebildiği bir ortamı tanımlar. Özellikle sosyal medya platformları gibi alanlarda herkesin birbirini gönüllü olarak gözlemlediği veya izlediği durumlar Omnioptikon kavramına örnek olabilir.

Panoptik iktidar kavramı, Michel Foucault'un hapishane modelini ele alırken ortaya attığı bir terimdir. Foucault'a göre, panoptikon iktidarın görünmezliğini simgeler ve sürekli gözetim altında olmanın yarattığı kontrol duygusunu ifade eder.

Sinoptikon yaklaşımında ise bir azınlığın çoğunluk tarafından izlendiği durumlar ele alınır. Örneğin, influencerlar ile takipçiler arasındaki ilişki gibi belirli bir azınlığın geniş bir kitle tarafından takip edilmesi sinoptikon kavramını örneklendirebilir.

Biyo iktidar kavramı, gücün potansiyel güçleri harekete geçirme ve düzenleme eğilimine vurgu yapar. Biyolojik yaşamı ve gücü düzenleme, potansiyel güçleri aktive etme amacı taşır.

Dispozitif kavramı, Foucault'dan başlayıp farklı düşünürlerle genişleyen bir yönetim kuramı temelinde bulunur. Öznelliği kontrol altına alan araçları ifade eder.

Biyopolitik ise yaşam hareketlerinin iktidar ilişkilerinin odağına yerleşmesini ifade eder. İktidarın bedenlerin ve nüfusun siyasal hedefleri haline gelmesini vurgular.

Foucault'a göre iktidar, güç ilişkilerini şekillendiren, dönüştüren ve etkili kılan stratejilerin bir süreç olarak ele alınması gerektiğini ifade eder.

Biyoiktidar ve biyopolitika terimleri genellikle Foucault ile ilişkilendirilir. Biyoiktidar, biyopolitikanın genişletilmiş bir versiyonu olarak düşünülür ve daha kapsamlı bir güç ilişkisini ifade eder.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri