Editör
Administrator
Panoptik gözetim ne demek?
Panoptikon, İngiliz filozof ve toplum kuramcısı Jeremy Bentham’ın 1785 yılında tasarlamış olduğu hapishane inşa modelidir. Tasarımın konsepti gözetlemeye izin verir. Şöyle ki; bütünü (pan-) gözlemlemek (-opticon) anlamına gelen bu tasarım birkaç katlık tek odalı hücrelerden oluşan bir halka üzerine kuruluydu.Gözetim topluluğu nedir?
Gözetim toplumu, toplumun devlet tarafından, bireyin devlet tarafından, bireyin toplum tarafından, toplumun birey tarafından, bireyin birey tarafından ve nadiren de olsa devletin birey ve toplum tarafından gözetlendiği yapılara denir.Panoptikon ve Sinoptikon nedir?
Panoptikon ve Sinoptikon nedir?Panoptikon herkesi gözetleyen iktidarı betimlerken sinoptikon herkesin bir azınlığı izlediği, omniptikon ise herkesin herkesi izlediği bir dünyayı ifade etmektedir.
Omniopticon nedir?
Omniopticon nedir?herkesin herkesi seyredebildiği ortam *. (bkz: twitter)v.b. son dönemlerde çıkmış olan kavram, herkesin herkesi “gönüllü bir şekilde” gözetlemesi ve/veya izlemesidir.
Panoptik iktidar nedir?
Ünlü Fransız düşünür Michel Foucault, bu hapishane modelini görülmeden gözetim altında tutan iktidar olarak tanımlamıştır. Foucault’un teorisine göre, panoptikon, iktidarın görünmezliğini simgeler. Görünmez olan şeylerin her zaman, her yerde olma ihtimali vardır.Panoptikon nedir Ekşi?
jeremy bentham’in tasarladigi ve hicbir zaman gercek hayata gecirilememis olan hapishane projesi. sekizgen biciminde bolmelerden olusan bir binadir ve tam ortasinda bir gozetleme kulesi vardir (yani oyle tasarlanmistir) kuleden butun hucreler gorulmekte ama hucrelerden kuledekiler gorulmemektedir. amac, mahkumlarin her …Sinoptikon yaklaşımı nedir?
Sinoptikon yaklaşımı nedir?bir azlığın çokluk tarafından izlenmesi. belirli bir grubun çoğunluk grubu etkilemesi. okullarda ögretmenler (azlık) ve öğrenciler (çokluk) örneği gibi. sosyal medyada da influencerlar (azlık) ve takipçileri (çokluk) gibi örnek verilebilir. sanırım.
Bio iktidar ne demektir?
Bio iktidar ne demektir?Biyo-iktidar, güçleri önleme, tahrip etme ya da tabi klima amacı güden bir iktidardan ziyade, gücü yaratmaya, potansiyel güçleri aktüelleştirme, varolan gücün gelişimini sağlamaya ve düzenlemeye eğilimli bir iktidardır.
Dispozitif terimi Foucault’dan başlayıp Deleuze, Agamben ve Zizek ile devam eden geniş bir özne/yönetim kuramının temelinde bulunmaktadır. Genel olarak “öznellik üreterek tabi kılan her araç” bir dispozitiftir diyebiliriz (1).
Tıbbi stratejileri kullanan biyopolitika bedenlerin ve nüfusun siyasal hedeflerin nesneleri haline gelmelerini ifade etmektedir. Bunun anlamı, yaşam hareketlerinin iktidar ilişkilerinin odağına yerleşmesidir.
Foucault a göre iktidar nedir?
Foucault a göre iktidar nedir?Bu bağlamda Foucault’ya göre iktidar; “kendi örgütlenmelerini kendi oluşturan, güç ilişkilerini dönüştüren, güçlendiren ya da tersine çeviren bir süreç ve bu güç ilişkilerini etkili kılan stratejiler olarak anlaşılmalıdır” (Canpolat, 2003: 99).
Dispozitif nedir Deleuze?
Dispozitif nedir Deleuze?Dispositif nedir Agamben?
Her halükarda önemli olan insan topluluğunun, hayvanlardan farklı olan bir ‘birlikte-yaşama’ üzerinden tanımlanıyor olması. Bu, ortak bir töze iştirak etmek üzerinden değil, tamamen varoluşsal bir paylaşım olarak, hatta tabiri caizse nesnesiz olarak tanımlanıyor: Dostluk, saf bir olma olgusunu birlikte hissetmedir.Biyopolitik iktidar nedir?
Biyopolitika ve biyoiktidar aynı mı?
Biyopolitika ve biyoiktidar aynı mı?Kavram hem biyopolitika hem de biyoiktidar terimleriyle kullanılsa da Foucault için biyoiktidar, biyopolitikanın daha genişletilmiş halidir.