M
Modoratör
Lider okul yöneticisi nasıl olmalıdır?
Eğitim lideri olan okul müdürü, esas görevlerinin farkında olmalı; okulun amaçlarını yorumlamalı, öğretmenleri sınıflarında ziyaret etmeli, onlara rehberlik yapmalı, destek olmalı, öğretimin kesintiye uğramaması için önlemler almalı ve onları denetleyip geliştirmelidir (Balcı, 1993: 25).Öğretimsel lider ne demek?
Öğretimsel lider ne demek?Öğretimsel liderlik, okul yöneticilerinin rehber, mentor ve model olması ve okulun performansını geliştirmeyi taahhüt etme davranışlarında bulunmasıdır (Prytula, Noonan ve Hellsten, 2013). Öğretimsel liderlik okul müdürlerinin, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini teşvik etme sürecidir.
Etkili bir sınıf yönetimi için öğretmen liderliği nasıl olmalıdır?
Etkili bir sınıf yönetimi için öğretmen liderliği nasıl olmalıdır?Liderlik, bireyleri motive ederek, belirli amaçlar etrafında toplayabilme ve bu amaçları birlikte gerçekleştirebilme yeterliliğidir. Liderlerin, vizyonerlik, isteklilik, güven verme, benimsenme, cesaretlilik, soğukkanlılık, risk almak, uzmanlık gibi niteliklere sahip olmaları gerekir.
Vizyon sahibi öğretmen özellikleri nelerdir?
Sorumluluk ve vizyon sahibi, problem çözme kapasitesi olan, liderlik ettiği kitleyi iyi tanıyıp onları sürece dahil edebilen, potansiyellerinin en iyisini ortaya çıkartmalarını sağlayabilen, karar verip, verdiği kararları uygulamaya alabilen, istikrarını koruyabilen kişiler iyi liderlerdir.Öğretim lideri kimdir?
Öğretim lideri kimdir?Genel olarak öğretim liderliği, okul müdürü, öğretmen ve denetçilerin, okulla ilgili bireyleri ve durumları etkilemekte kullandıkları güç ve davranışları ifade etmektedir (Şişman,2002, s.58). Öğretimsel liderlik, yönetimsel açıdan incelendiğinde öğretmenlere yardım görevi olarak tanımlanabilir (Blase&Blase, 2000).
Bir okul müdürü nasıl olmalı?
Bir okul müdürü nasıl olmalı?Okul müdürü adaletli, dürüst ve güvenilir olmalıdır. İnsanların hatalarını araştırmayan, öfkesine yenik düşmeyen, hataları affedici, vicdan, merhamet, sabır sahibi ve yol gösterici olmalıdır. Ulaşılabilir, hesap verebilir, gerektiğinde özür dilemesini de bilen biri olmalıdır.
Problem çözme ve bağımsız karar verme becerileri vardır. Etkili sınıf yönetimi ve aktif öğretim yöntemleri önerileri geliştirirler. Öğretmen ve yöneticilerce hazırlanan eğitim öğretim içerikli projelere destek verirler. Güçlü okul kültürünün oluşturulmasına katkılar getirirler.